Monday, January 16, 2006

FILM: 9 rood (9 rota)


"9. rood" on Venemaal hiljuti kassarekordeid purustanud emotsionaalne sõjadraama. Osades Mihhail Poretshenkov, Nikolai Fodenko, Aleksei Tshadov, Juri Kolokolnikov, Dmitri Djuzhev, Aleksandr Bashirov jt. Lavastas Fjodor Bondartshuk.
Kui keegi tahab üle pika aja näha tõeliselt head, samas väga hollywoodlikku, vene kino siis tuleb endale laenutusest või kuskilt mujalt hankida "Üheksas rood", võtta närimiseks midagi meeldivad ja nautida pinevaid hetki koos vene noorte näitlejatega. Meie, kes me oleme harjunud suurriikide filmides nägema patriotismi ja oma üliriigi kiitmist, tajume seda ka selles lavastuses kuigi peab tõdema, et film on väga kriitiline ühiskonna, poliitika ja sõjaväe suhtes. Kuid tavasõdurist tehakse siiski aus, õilis ja tubli venelane, kes armastab juua, naisi terve rooduga ette võtta ning seejärel kangelaslikult isamaa eest surra. Venelased, nagu ka ameeriklased, ei suuda oma riigi kiitmisest väsida ja tõenäoliselt käibki suurriiklik uhkus selliste maade filmitegijte paratamatusse arsenali.

Erinevalt tavalistest kõmmutamisfilmidest on "9 rood" sissepiilumine sõduri hingellu. Noored mehed, kes kodudest - emade, pruutide, koolipinkide juurest- aetud keset islamiriiki relvast kedagi usaldamata tapma. Kes nad on? Mis nad seal teevad? Kas "pättidest" koosnevasse 9 roodu ülbed kaklejad peavad vastu sõja närvipingele?

Filmi kiituseks võib julgelt öelda; Hollywood, pane tähele- venelased tulevad! ja nad tulevad võimsalt, terve kambajõmmidest rooduga ja kes neid peatab? Terminaator!?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home