Sunday, May 14, 2023

25 veebruar 2022

 

25 veebruar 2022

Hetkel Ukrainast saadavad mõningad õppetunnid.

1. Me vajame Baltikumi mitte sadu (kosmeetline näitamine, et justkui on kaitse) vaid tuhandeid sõdureid. Eelistatavalt USA sõdureid koos soomusega.

2. Me vajame nii keskmaa õhutõrjet kui ka lähimaa õhutõrjevõimekuse väga suurt kasvu. Videod Ukrainast näitavad, et venelased kasutavad eriti tõhusalt suuri kopterite formatsioone, 20-30 kopterit mitme järjestikuse kiilukujulise lainena. Sellise soomusvägede ründetoetuse mahavõtmiseks on meile hädasti vaja palju õlalt lastavaid õhutõrjerakette, mis selliseid kopterigruppe kiirelt laiali lööks. Ukrainlased on nendega tõsiselt hädas.

3. Javelinide tõhusust kiidavad ukrainlased väga. Need on paraku kallid ja seetõttu ei saa neid vajalikus koguses ilmselt keegi kunagi endale lubada. Meil peaks olema niipalju odavamat kraami ka, mida KL kaasa vedada saaks, et iga paganama rühmakene kuskil majanurga taga suudaks 2-3 ühikut soomust maha võtta ja siis uue laadingi järele minna. Isegi kui see on vanamoodne ja võib-olla mitte nii efektiivne kui Javelin. Soomuskiilude pidurdamiseks on kõik tankitõrjerelvad äärmiselt vajalikud.

4. Spetznasi efektiivsus ja õhudessandid. Kiievisse sissetungi on juhatanud Spetznas, mis muuhulgas on kasutanud ära peaaegu kõik trikid, mis sõjapidamise arsenalis leidub, sealhulgas Ukraina sõjaväevormidesse riietumist ja sisseimbumist. Seda, et tavaelu justkui edasi toimub (tsiviilid sõidavad autodega ringi, jalutavad linnatänavatel jne) kasutatakse efektiivselt ära. Ühtlasi segab see ukrainlaste kaitset, kes ei taha tsiviilisikuid ohvriks tuua. Väga halb. Sõja ajal peab tsiviil olema linnatänavatelt kadunud. Selle tagajärjeks on veel ka, et maju ei kasutata kaitses absoluutselt ära, kogu lahingutegevus toimub maapinnal. See on lihtsalt kaitseala raiskamine.

5. Mobilisatsiooni väljakuulutamine alles peale sõjategevuse algust on sõjaajaloos niipalju tehtud viga, et täitsa kohe imestan, miks seda ikka veel tehakse. Selle loogika on poliitiline - mitte anda vastaspoolele casus belli jaoks võimalust. Balti riigid tegid selle vea 39ndal ntx (lõpuks lasidki väed sisse ja loobusid mobilisatsioonist) ja me polnud ainukesed. Mobilisatsioon tuleks välja kuulutada varem, kasvõi õppuste sildi all. Mida suuremaks paisub vastase armee piiri taga, seda suuremaks tuleb ajada ka enda oma. Kui sa seda alles peale sissetungi teed, siis on lihtsalt hilja.

6. Lääneliitlastele EL-i tasandil 100% loota ei saa. Saksamaa ja Itaalia juhtimisel on EL blokkinud USA pakutud karmimad sanktsioonid. Kui on valida oma rahakott või teiste vabadus ja elud, siis Saksmaa teeb ühe valiku ja me teame mis see on.

Sõjaliselt tuleb toetuda NATOle ja eelkõige USAle. Muud valikut ei ole.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home