Sunday, May 14, 2023

5. oktoober 2021. Hoiatuspostitus Facebookis. Hiina noolib Taiwanit ja Venemaa valmistub sissetungiks Ukrainasse

 

5. oktoober 2021

Olen aastate jooksul sõpru-tuttavaid, kes teemast huvituvad, hoidnud kursis sealkandis toimuvate vägede liigutamistega, sest eks vastastikune nokkimine on olnud juba pikaaegne aga sel suvel läks juba tuntavalt teravamaks kui lääneriigid ja Hiina rohkem musklinäitamisega tegelema hakkasid. Kohe peale viimast Hiina rahvakongressi kus Xi Jinping andis mõista, et endiste osade liitmine Hiina külge on tema prioriteet, muutus suhtumine märksa ähvardavamaks eelkõige Taiwani suunal. Hiina peab lisaks kogu rahvusvahelistes vetes asuvat ala Lõuna-Hiina merel täiega enda omaks. Loogiline ka, seal asub sitaks maavarasid. Suvel kirjutasid mitmed suured analüüse pakkuvad väljaanded korduvalt (mina jälgin Stratfori näiteks), et olukord on minemas käest ära.

Täna on mõlemad pooled lennutanud suuri lennuväegruppe Lõuna-Hiina merel. Ameeriklastel ja brittidel on seal nüüd lausa kolm lennukiemalaevagruppi. Mõlema poole eputamisest kakluseni pole enam palju maad.

Samas on mõlemal kaotada palju. Analüütikud hoiatavad, et USA-l on sõda Taiwani pärast võita pigem raske, samas on Hiinal poliitiliselt ja eelkõige majanduslikult kaotada kordades rohkem. Sõjalisest vaatepunktist - USA eelistab stealth hävitajaid-pommitajaid ning suuri lennukiemalaevagruppe. nende idee on õhuruumi kontroll, mis annaks justkui selge eelise. Hiina selles doktriinis nii kindel pole. Lennukiemalaeva gruppidest jagu saamiseks on Hiina valmis kasutama taktikalist tuumarelva. See eristab Hiinat ja Venemaad teistest tuumariikidest, kes tuumarelva lokaalse konflikti vahendina ei näe. Kui tuumarelva kasutamise imeväike võimalus kõrvale jätta, siis mõlemad on magavad tiigrid, kui sõjalist võimsust kuidagi piltlikult väljendada. Eelis on Hiinal, sest neil on kõik ressursid niiöelda käe-jala juures. Oma rolli mängivad siin nüüd Jaapani ja Austraalia reaktsioonid, kellel on liitlastele midagi võimalik juurde pakkuda. On ka päris selge, et Hiina-Usa sõja puhul ei jäta Venemaa olukorda kasutamata ning teeb oma käike tähelepanu alt kõrvale jäänud Euroopa piires. Venelaste esmane tähelepanu koondub igal juhul Ukrainale, sest nende arusaamist mööda pole Vene impeeriumi ilma Ukrainata. Seejärel oleks ilmselt Baltikumi kord. Nii, et see mis toimub meist kaugel, mõjutab meid kohe päris kindlasti. Tõenäoliselt enese rinna kummi ajamisest kaugemale ei jõuta aga seis on üsna piiripealne. Mina kutsuksin meie ressursid täna mujalt maailmast koju aga (õnneks vististi) see pole minu otsustada 😛

PS! 06.10. Jaapani kopterikandja liitus lääneriikide lennukikandjatega.

Lääneriikidel on parasjagu nii Vaiksel ookeanil kui ka Vahemerel suured laevastikud. Vaiksele ookeanile on kokku kogutud on 17 laevast koosnev flotill (Bersama Gold 21), mis muuhulgas ka Taiwani lähistel õppusi peab. Osa sellest grupist Hiinat häiribki. Vahemerele on koondatud samal ajal 21 laevast koosnev flotill. Nendele lisanduvad veel allveelaevad.

LISAKS: on ka teine, palju tõenäolisem võimalus. Venemaa alustas Putini võimule tulles sõjaväe moderniseerimisega, mis pidi valmis saama aastaks 2020. Ennustasin, et viimane rahuaasta saab olema Euroopas 2019, siis aga tuli peale pandeemia, mis lõi sassi kõik poliitilised kaardid - õigemini, pidurdas plaane. Putin pole ka kunagi varjanud oma soovi Vene Impeeriumi taastamiseks. Selleks peab ta 1) saama oma kontrolli alla Ukraina ja 2) vallutama Balti riigid. Esimesega on poliitilises mõttes lihtsam, teisega sõjalises mõttes lihtsam. Paraku on tema plaanidel oma nõrk koht - NATO ja lääneliitlased, eelkõige USA. Sõjaliselt on maailmas ainult kolm võimekat suurvõimu - USA, USA ja USA. Ok, Hiina ja Venemaa omavad ka arvestatavaid armeesid. Kuid neist USAle konvensionaalses sõjas vastast pole KUI nad tegutsevad üksi. Seega - jääb mõlemal USA nurkamängimiseks vaid üks võimalus ja see on tegutseda koos. Näiteks samal ajal kui Venemaa alustab rünnakut Ukrainale, teeb sama Taiwani suunal Hiina. Sellelgi on omad miinused aga pakun, et kahe rinde avamine on diktaatorite parim võimalus. Minu ennustus 2020 aasta kohta on lükkunud pandeemia tõttu edasi aga see aeg on nüüd käes - aastal 2022 enne kevadist sula peab Putin üritama, muidu hakkab tema aeg otsa saama. Seega 2022 aasta veebruar-märts saab olema see aeg kui oleks loogiline. Suvel oleks ka fine aga see sobiks Ukrainale vastupanuks rohkem.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home