Monday, March 20, 2006

FILM: Pride and prejudice / Uhkus ja eelarvamus


"Uhkus ja eelarvamus" on Jane Austeni samanimelise romaani järjekordne ekraniseering, lugu armastusega kaasnevatest rõõmudest ja pisaratest. Osades Keira Knightley ("Domino"), Rosamund Pike ("Die Another Day"), Oscari-võitja Judi Dench ("Armunud Shakespeare"), Matthew McFayden ("Maybe Baby"), Donald Sutherland ("Itaalia rööv") jt. Lavastas Joe Wright ("Bodily Harm").

Klassikaline lugu armastusest ja arusaamatustest keskendub Bennetite perekonnale, kus kasvavad viis õde. Elizabeth (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) ja Kitty (Carey Mulligan) on harjunud oma ema kinnisideega, et kõige tähtsam siin maailmas on leida endale rikas mees, et tulevik saaks kindlustatud. Särtsakas Elizabeth aga sooviks elult midagi enamat kui tulevikku kodukanana ning tahaks oma tulevast ka armastada. Pilt muutub keerulisemaks, kui silmapiirile härra Darcy (Matthew MacFayden), kelle külm ja ükskõikne pealispind on tegelikult üsna petlik.
Jane Austini maailmakuulus teos sisaldas seda elufilosoofiat, mis raamatu ilmumise ajal hakkas ühiskonna traditsioonilistest ja konservatiivsetest arusaamadest lõpuks läbi murdma. Oli ajastu kui tunded muutusid tähtsaks ja abiellumisele ei vaadatud enam nii väga kui materiaalsete varade liitmisele. Tänapäeval võiks seda seostada teatud osas feminismiga kuigi tegelikult on tegu ju ääretult ilusa armastuslooga, mis ülesse ehitatud klassikalisele reeglile- tegelased kellele kaasa elame olgu nii raskes olukorras, et nende ja lugejate/vaatajate soov armastuse ühtseks saamiseks oleks võimalikult raske ja peaaegu, et võimatu. Austen suutis iga lugeja haarata sellesse võluvasse armastuse maailma keerdkäikudesse ning südamest elati kaasa kahe noore teineteiseleidmisele.
Filmi puhul on vaja see kõik, mis raamatus leidub, veidi kokkusurutud kujul pildiks teha. Sealjuures on raamatu eelis see, et lugejale jääb palju enda fantaasia lahendada, filmis aga on tugevaks eeliseks emotsioonide väljatoomise võimalus elava pildi abil ja muidugi heli. Kindlasti ei ole niivõrd klassikaliselt tugeva ja kuulsa teose ekraniseerimine mingi kerge ülesanne- seda enam, et Uhkust ja eelarvamust on varemgi ekraniseeritud ja väga kõrgetasemeliselt sellega hakkama saadud.
Joe Wright on oma osaga imehästi hakkama saanud- peamiseks abivahendiks ikka väga hea stsenaarium. Film suudab luua tugeva emotsionaalse kontakti tegelaste ja vaataja vahele ning Elizabeth on kindlasti meil peale filmi vaatamist kaua meeles.
Küll aga on üsna raske luua tema armsama- härra Darcy- tegelaskuju, sest ta peab olema mõtlik, salapärane ja kinnine. Stsenaristil, rezisööril ja osatäitjal tuli siin lahendada keeruline ülesanne kuid minu arvates ei tule see karakter küll eriti õnnestunult välja. Ta jääb veidi kahvatuks ning kuidagi ei aima, et ta armastab Elizabethi. Tegelikult me tajume, et see nii peaks olema ja tegelikult Darcy tegelaskuju ei andnud ka raamatus sellest teistele erilist aimu kuid filmis võiks seda veidi rohkem välja mängida. Tema ootamatu armuavaldus tuleb nagu välk selgeks taevast-mingi väikegi vihje võiks selleks varem olla.
Darcy kuju jätab nii või teisiti (ka raamatus tõenäoliselt) mulje kui krahv Monte -Cristo. Päratu rikas, tagasihoidlik ja tark mees keda kõik armastavad ja kelle heasüdamlikkusel ei ole piiri.
Kuigi mõningate pisiasjade juures võiks norida on tegu tõelise pärliga melodraamade ja Austeni loomingu fännide jaoks. Kindlasti saab sellest tugev telefilm aastakümneteks. Minu üks lemmikutest on ta nüüd igatahes!


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home