Sunday, May 14, 2023

2 märts 2022

 

2 märts 2022

GUARDIAN-i kaart. Märgin kaardil (juba teist päeva) ära rohelisega suuna kust minu (kui mitteprofessionaalist nn "tugitoolikindrali") arvates oleks olnud juba mitu päeva tagasi mõistlik taganeda. Esiteks ähvardab seal olevaid üksuseid kotti jäämine. Teiseks oleks tark tõmmata pikk U tähe kujuline kaitseliin kitsaks kriipsuks U tähe suudmes. See lühendaks oluliselt kaitseliini, vabastaks osa üksuseid ning võimaldaks neid ümber suunata mujale kriitilistesse piirkondadesse. On arusaadav, et ei tahaks oma maad ära anda aga siiani on Ukraina poole väejuhatus tegutsenud kaitses väga hästi. Nüüd ei tasuks esimesest edust tiivustatuna üle riskima hakata. Mina venelaste asemel üritaks seda U tähte suudmetippudest suurte jõududega rünnates sulgeda. Selle õnnestumine laastaks Ukraina põhjapoolset kaitsevõimet oluliselt. Muidugi, sealt taganemine on vene lennukite ja kopterite valvsa pilgu all üsna keeruline ja toob kindlasti kaasa palju ohvreid kuid veel rohkem on kaotada kotti jäädes.

Nagu üle-eile õhtust juba näha on, pole venelased saavutanud edu linnade hõivamisel otserünnakutega ega enamasti ka ümber piiramistega. Esimesel sõjapäeval hoiatasin korduvalt oma lõimes, et kui edu ei saavutata, siis pommitamisfaasi minnes läheb sõda jõhkraks. Teiseks on nüüd näha kuidas vene poole arvuline ja tehniline ülekaal hakkab ukrainlast väsitama.

Poliitilisel tasandil pole läänel enam väga võimalusi peale diplomaatilise - näiteks diplomaatide väljasaatmine kuni diplomaatiliste suhete katkestamiseni. Viimasest on poliitiliselt vaid samm sõja kuulutamiseni ja seda ei soovi keegi teha. Pealegi tähendaks diplomaatide kaotamine nende asukohariigis ka luurevõimekuse (HUMINT) kadumist. Nii, et tark tegu see pole.

Ainuke lootus on, et sõjalisel abil on efekti. Raskeks teeb selle Ukraina jaoks õhuülemvõimu kadumine lahingualade kohal ning vene raketi- ja suurtükiväe absoluutne dominatsioon.

Pilt rindealadel: Mariupoli ümberpiiramisest olid esimesed infokillud juba üle-eile õhtul, see mida täna meedia kirjutab on meile seega ammu teada. Harkiv on käest-kätte käinud korduvalt ja ennustan, et sellest linnast saab paraku rusuhunnik. Just Harkivis oli öösel vastu eilset näha esimesena, et venelased lülituvad sõjas taktikliselt ümber linnade lauspommitamisele. Herson on videode ja fotode järgi venelaste käes olnud juba tegelikult teist päeva, seal on peasihtmärkideks kujunemas Mõkolaiv ja eelkõige Mariupol, mida videodest nähtu alusel piiratakse juba teist päeva. Ka selle linna kahjud saavad olema suured.

Ootame siis, et lääne relvaabi jõuab kiiremini kohale ja hakkab eelkõige Kiievi suunal mingitki pilti mõjutama. Venelased on valinud purukspommitamise tee, mis tähendab, et selle lõpetamiseks peaksid ukrainlased alustama vasturünnakute seeriaid aga kas neil ikka on kaitsest tugevatele vasturünnakutele üleminekuks ka jõudu, see on iseasi.

Olen kõik need päevad kirjutanud (mitte, et minu arvamus seal miskit muudaks 😛) et kõige tähtsam oleks tarnida ukrainlastele Stingereid. Vene kopterite pahateod on tõsiselt häirivad igas suunas ja seda on videodest olnud kogu aeg hästi näha. Teiseks võiks lennukite saatmise asemel tõsiselt mõeleda Poolas ja mujal olevate vene tüüpi õhutõrjesüsteemide saatmisele Ukrainasse. See on relv mis venelaste ülemvõimu õhus kriitilistes piirkondades maha suruks ja mõjutaks sõda oluliselt rohkem kui vanade lennukite saatmine. Lääs võiks loovutajariikidele pakkuda moodsamat lääne tehnoloogiat asemele, selles suunas on ju nagunii NATO riigid liikumas.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home