Tuesday, May 02, 2006

Tähelepanekuid maailmapoliitilisest olukorrast luulekeeles:

Islamis on traditsioon, et naine kannab rätti,
ei ta tohi minna Taani, ehk saab sõita Lätti!?

KIRJANDUS: John Le Carré - Spioon, kes pääses külma käest.


Maailmamainega inglise põnevuskirjaniku John le Carré romaan jälgib Suurbritannia salaluure ja Saksa DV Abteilungi vahelist julma, kuid haaravat kaheotsamängu ajal, mil Euroopat lahutas raudne eesriie ja Berliini müür.
Carré, kes enne seda teost oli kirjutanud mõned dektektiiviromaanid, kuid jäänud tähelepanuta, otsustas katsetada spiooniromaaniga. Ja otsus oli kahtlemata õige- sündis maailma kuulsaim spionaazist kirjutav kirjanik, kelle esikteos selles vallas- Spioon, kes pääses külma käest - saavutas ülikiirelt tohutu populaarsuse.
Erinevalt kirjaniku järgnevatest teostest, mis on põhjalikumad, süvenenumad ja kohati lausa sügavuti psühholoogilised, kujutab esikteos endast suhteliselt hea paksusega kergemat lugemisvara, mis haarab endasse esimesest leheküljest ja enne viimast lugejast lahti ei lase. Mina lugesin selle teose läbi bussisõidu ajal ja olin peale lugemist veel tükk aega jutustuse lummuses.
Lugu ise on ääretult lihtsalt ülesse ehitatud- lausa filmilik ja temasse ei ole keeruline süveneda. Kasuks tuleb muidugi mingisugunegi teadmine luuretöö põhialustest, näiteks postkastide ja kullerite mainimine ei tohiks ära ehmatada. Tuleb teada, et on olemas nii eluta kui elus postkast, samuti aru saada, et kuller ei ole otseses tegevuses olev agent vaid ainult vahendaja, kelle ohverdamine on sageli lihtsalt üks käik jne. Ehk siis- veidi tuleb süstemi jagada. Aga muidu on lugu ikka üllatavalt lihtne, sest kui lugeda hilisemaid Carré teoseid, milles peab vahel ikka päris hästi tagatausta jagama, siis tundub tema esikteos lausa lasteraamatuna.
Muide- selles teoses mainiti esmakordselt ka MI6 asukohta "Camridge Circusel". Kes veel ei tea siis MI6 ehk Secret Intelligentce Service`t hüütakse juba ammusest ajast Tsirkuseks. täpselt samasugused hüüdnimed on enamusel agentuuridel. Venelaste sõjaväeluure GRU hüüdnimi oli ja on Akvaarium jne.

Ah jaa- James Bondist on Carré´i tegelased küll usutavamad ja lood loogilisemad. Kahtlemata ei tasu unustada sedagi, et kirjanikul on lausa isiklikud kogemused luuremaailmas, mis suuresti seotud tema endise töökohaga riigiasutuses.