Wednesday, July 11, 2007

Harry Potter


Tundub, et meedia on alustanud võimast propagandat ja reklaami Harry Potteri viimase raamatu ja ka kinolinale jõudva filmi reklaamimiseks. Et mitte ajast maha jääda tuleb igaühel võtta kätte veel lugemata teosed või siis pooliku lugemisega tellised (nagu minul) ja tagantjärgi tõelistele fännidele järgi jõuda.
Tegelikult pole need midagi nii raske lugemisvara nagu raamatute visuaalsest paksusest paistab. Suurema kogemusega raamatulugeja teab hästi, et raamatu paksus sõltub suuresti pigem paberilehe paksusest, trükitähtede ja reavahede suurusest. Kui Sõrmuste Isand trükitaks samasuguses formaadis nagu Potteri viies osa, siis võiks seda tõenäoliselt käruga vedada. Kirjanikud loevad raamatu suurust ikka autoripoognates ehk siis lihtsamalt öeldes samamoodi nagu õpetaja tänapäeval koolitöid- tähearvu järgi. Sest 200 000 tähemärki võib trükkida õhukese raamatuna ja sellest saab ka paksu tellise kui vaja. Kõik oleneb formaadist.
"Formaadiks" võiks lugeda ka Potteri teost tervikuna. Ma usun, et Potter on üks esimesi kui mitte kõige esimene nn seeriatoode mille puhul võiks väita, et viimaste raamatute kirjutamisele on mõjunud ka samal ajal toodetud filmid esimestest raamatutest. Kahtlemata on autor neid filme suure põnevusega jälginud ja nendest üht-teist kõrva taha pannud.
Ah jaa- kui imestate, siis teadmiseks, et ühtegi filmi EI SAA teha täpselt nii nagu see raamatus kirjas on. See lihtsalt pole võimalik juba selle tõttu, et film on audiovisuaalne aga raamatu maailm sünnib ikkagi lugeja peas. Filmi ei saa teha ka nii pikaks, et see kannaks raamatu iga lehekülje, iga lause, iga kirjelduse algusest lõpuni ära.
Niisiis- film, kui tõlgendus raamatust, on minu meelest hakanud mõjutama autorit hilisemates teostes. Tema dialoog ja sündmuste kirjeldused on läinud kohati väga filmistsenaristika reegleid järgivaks- samas on see teinud raamatud hoogsamaks, lõikude ülesseehitus on täpsemalt järjestatud ning sündmused detektiiviromaanile omaselt seostatud.
Kuigi ausalt-esimene raamat on alati kõige vahvam. See loob maailma.
Kuid Potteri sari on minu meelest päris tore- kokkuvõtteks :)