Saturday, August 10, 2019

Kuidas saavutada autokraatiat?





Autokraatia saavutamiseks tuleb läbida vaid neli sammu ja just nimelt selles järjekorras.

1. Välista kriitika
2. Tasalülita opositsioon
3. Kontrolli õigussüsteemi
4. Koonda võim ühe isiku kätte

Välista kriitika

Demokraatia kõige raskem ülesanne on lubada kriitikat. Vaba ajakirjanduse, kes otsib poliitikute vigu ning korruptsiooni ning toob selle rahva ette, olemasolu on selles kontekstis äärmiselt tähtis. Läbi vaba ajakirjanduse jõuavad rahvani võimulolijate pahateod. Vaba ajakirjanduse peamiseks ülesandeks ongi olla ühiskonna sanitari rollis – leida vigu ja läbi nende väljatoomise survestada poliitikuid muudatusi tegema.
Autokraatia jaoks pole midagi hullemat kui vaba ja kritiseeriv ajakirjandus. Tee kõik, et seda poleks. Kui see on saavutatud asenda see võimu mittekritiseeriva propagandaga, mida kontrollitakse detailideni.

Tasalülita opositsioon

Tugevad, tasakaalustavad ja maailmavaateliselt opositsioneerivad parteid on autokraadile ohtlikud vastased. Nad koondavad ideid ja mõttemaailmalt sarnaseid inimesi ning vaidlustavad sinu võimu. Opositsiooniliste mõtetega inimesed tuleb eemale hoida kõigist otsustavatest kohtadest, sest nende kriitika on sinu jaoks hävitav. Nulli nende võimalused hääli saada, tee nende valijatele mugav ja kiire hääletamine võimatuks.

Kontrolli õigussüsteemi

Kui sa oled ka ajakirjanduse vaigistanud ja opositsiooni alla surunud, pole sellest mingit kasu kui sa ei kontrolli prokuratuuri ja eelkõige kohtunikkonda. Üks kaotatud kohtuasi rikub sinu mainet rohkem kui kümme artiklit või saja opositsiooniparteilase vali kisa.
Eelkõige pead kontrollima  kõrgeimat kohtuastet. Nii saad muuta põhiseadust ilma, et sinu võimu põlistamisele keegi kätt ette panna saaks. Selleks tee nii, et ainult sinul oleks õigus vahetada prokurörid ja kohtunikud välja endale sobivate nägude vastu. Ükski Sophie Scholl ei tohi pihtide vahelt välja pääseda.

Koonda võim ühe isiku kätte

Kõige lõpuks muuda põhiseadust nii, et võim koonduks ühe inimese kätte. Selleks pole vaja muud kui presidentaalset riigikorda, kus presidendil oleks kõrgeim võimutäius ja parlament oleks tema kummitempel.

Kui oled kõik need sammud läbinud, siis palju õnne! Sinu ainuvalitsemise aeg on käes. Kõigepealt alusta siiski esimesest – lämmata igasugune kriitika!    

Labels: , , ,