Tuesday, February 22, 2022

Putini unistus

 Jah, suutsin pea kümme aastat tagasi juba ennustada ette selle mis täna Ukrainas juhtus. Vähe sellest, minu esialgne ennustus, et Putin ründab Ukrainat oli määratud veebruaris 2020. Twitterisse kirjutasin, et 2019 on viimane rahuaasta.
Minu pikk jutt sellest kuidas Putin 2020 aasta veebruaris venekeelse kogukonnaga piirialasid ründab tüütas mu sõbrad ja tuttavad suht ära. Mulle öeldi kord isegi, et ajan lolli sõjajuttu ja keegi ei viitsi seda kuulata. Pahaste kaasteeliste õnnetuseks oli mul erakordselt täpselt õigus. Niisiis, veebruar 2020. Nii ma pakkusin.
Paraku (õnneks või kahjuks, oleneb vaatepunktist) tuli vahele Covid ja segas muuhulgas ka Putini sõjalispoliitilisi plaane. Lükkasin seejärel ennustuse aja veebruari 2022. Seekord läkski see täppi.

Lubage mul ennustada mis saab edasi.

1. Venelased sisenevad Luganskisse ja Donbassi ning kuulutavad need piirkonnad Venemaa osaks või vabariikideks ajaloolistes piirides. Seega annab see põhjuse "vaenlased rahvavabariikidest välja lüüa". Seejärel konflikt külmutatakse või kui tundub, et kaotada pole midagi ja Ukraina on oodatust kergem vastane (ja Lääs ei reageerigi nii karmilt nagu lubati), siis rünnatakse laial rindel, sihtmärkideks Lõuna-Ukraina ja Kiiev.

2. Seejärel on Moldova kord. Ärge arvake, et Venemaa kipub kohe Natoga kaklema, seda Putin ei tee. Ta pole nii rumal. Esiteks on tal vaja saada kontroll kahe ala üle - Gruusia ja Moldova. Sellega on Musta mere äärne ala otseselt või kaudselt taas Venemaa kontrolli all.

3. Vennasvabariikide ideed saaks edukalt rakendada ka Baltikumis. Kuid kas seda Nato teha laseks? Vaevalt. Siin jääks üle vaid väike ja kiire sõda. Esimest ei tule, teine on aga võimalik.

Kuidas see siis toimuks?

A) Rünnak Suwalki koridori äravõtmiseks. See eeldab kontrolli Vilniuse või Kaunase üle, et tagada raudteeühendus Kaliningradiga.
B) Läänemere sulgemine. Selleks on vaja kontrollida Saaremaad ja Gotlandi. See tähendaks küll Rootsi ründamist aga Rootsi pole eraldi võttes Venemaale arvestatav sõjaline vastane.
C) Rünnak Riia suunas. Baltikumi kõige nõrgem osapool on Läti. Läti tegi suure vea kodakondsuspoliitikas, andes liiga kergelt venelastele kodakondsuse. See tähendab ühtlasi, et kodanikuks saanud kremlimeelsed poliitikud surusid läbi (koos lätlaste endiga muidugi) Läti kohustusliku kaitseteenistuse kaotamise. See on erakordselt suur viga ja läheb Lätile ühel päeval väga-väga kalliks maksma.
D) Balti laevastik koosneb märkimisväärses osas dessantalustest. Eesti hõivamisel mängivad suurt rolli nii mere- kui ka õhudessandid.
E) A2AD suur roll Baltikumi üle. Venemaa õhukaitse on maailma üks parimaid ning selle loodud kuppel häirib võimsalt Baltikumi kaitsmist. Õhu ülemvõimu saavutamiseks peaks ründama Venemaal asuvaid õhutõrjekomplekse. See võib osutuda sõja algusfaasis poliitiliselt keeruliseks. Venemaa kasutaks seda asjaolu maksimaalselt ära.

Sõda Natoga on automaatselt maailmasõda. See tähendab, et Venemaa peab saavutama eesmärgi võimalikult kiiresti, et mitte anda vastasele aega vastukäike teha. Tänasel päeval on vägede koondamine ilma vastase teadmata erakordselt raske. Ka õppuse sildi all seda täna enam teha ei saa, peale Ukraina avantüüri ei usalda Venemaad enam mitte keegi.
Võidetud ala de facto Venemaa omaks kuulutamine ning vasturünnaku puhul tuumarünnakuga ähvardamine oleks ainus variant. See oleks aga riskide tõstmine nii kõrgele, et enam kõrgemale pole võimalik. Seda saab teha aga kas see ka ära tasub on iseküsimus.

Ennustan, et Baltikumi vastu katsetatakse tegevust suve alguses 2028.