Sunday, May 14, 2023

3 märts 2022

 

3 märts 2022

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

Tähelepanekud eilsest: Eile jõudsid kohale esimesed saadetised Stingereid ja loodetavasti on nende saavutatavat efekti peagi rindealade kohal taevas näha. Terve nädala oleme jälginud kuidas vene kopterid valitsevad taevast ja korraldavad pahategusid. Nüüd on kogu õhuülemvõim rindealade kohal, eelkõige põhjas ja idas, vene lennukite ja kopterite käes, ukrainlased on oma vähese allesjäänud õhuväe läände tõmmanud, et kasutada neid vaid kõige vajalikemates olukordades, näiteks Kiievi suunal.

Ukraina väed on vaikselt selle nädala jooksul survele järele andnud. Ühtepidi tähendab see, et nad on väsimas, teistpidi on pilt jälle varem eeldatust kordades parem. Venelased on suunanud rünnakud strateegiliselt kõige tähtsamatesse punktidesse - Harkiv, Mariupol, Melitopol aga nende tähtsaim, peamiselt poliitiline peasihtmärk on Kiiev. Lõunast sihivad nad jätkuvalt strateegilist Zaporižžia-Dnipropetrovsk suunda, Kiievis on otsepealetungist loobutud ning püütakse haarata linna tiibadelt ümber. Lõunas on Mariupol ümber piiratud ja eile kuulutati Azovi meri ukrainlastele ligipääsmatuks alaks. Selles on venelastel muidugi õigus, sinna ukrainlased hetkel enam ei pääse. Tõsi, Mariupolit kaitseb rügement "Azov", mida rünnatakse mitmest suunast korraga ja proovitakse see tükeldada mitmeks eraldiseisvaks rühmaks. Samas rindepiirkonnas on võetud järgmine siht Mõkolaivile ja üritatakse selle kättesaamisel avada Odessale idatiivalt uus pealetungipositsioon. Lisaks on lõunas jõutud merelt Odessa lähedusse. Odessasse oodatakse dessante. Eile juba nägime Odessa vahetusse ümbrusesse lendamas vene õhudessandi koptereid aga mis neist edasi sai, selle kohta puudub info. Kindla peale proovivad venelased sinna ka meredessanti. Ukrainlaste äralõikamine merest on strateegiliselt loogiline käik.

Venelased venitanud oma varustusliinid piisavalt pikaks, et see annab võimaluse ukrainlastel rünnata varustuskolonne, piltidelt ja videodelt oli eile näha, et seda nad ka agaralt teevad.

Venemaal endal on siseriiklikult olukord pehmelt öeldes sitt. Propagandamasin töötab täistuuridel ja üritab inimesi lollitada ja saab sellega üsna edukalt ka hakkama aga mida kauem sõda kestab, seda keerulisem see on. Eile noppisin telegrammist välja vihje, et vene erinevate regioonide sõjaväestaabid on telefonikõnede turmtule all, sest haritud vene inimene meediat ei usalda ning nõuab selgitusi. Eriti agarad on emad-isad kelle pojad on lepingulised üleajateenijad või ohvitserid ja seega suure tõenäosusega sõjas ning pole endast juba nädala ja rohkemgi märku andnud. Putin on sunnitud kruvisid veel tihedamalt kokku keerama, mis päädis eilsete postitustega kuidas lapsed istuvad vanglas ja kuidas häälekaid vanamemmesid politseibussidesse tänavalt tassitakse ja heliklippidega koolitundidest, kus õpetajad lapsi hoiatavad, et on käsk vanusest hoolimata iga Ukrainat pooldavat juttu rääkiv õpilane arreteerida. Kui tõsi see muidugi on, seda me ei tea aga noh, Venemaal on kõik võimalik.

Lääne luure varustab ukrainlasi reaalajas infoga 24/7, kogu luurevõimekus mis läänes on, kaasa arvatud erafirmade satelliidid on infokogumise eesmärgil tööle rakendatud. Sellel on olnud märkimisväärne mõju Ukraina kaitsevõimele. Enne kui vene üksus uude asukohta jõuab, on ukrainlaste kaitse end juba valmis seadnud.

Üldpildis on seis siiani ikkagi 50-50. Ukrainlastel on koduväljaku ja info eelis, kuid nende ressursid on piiratud ja väsimus hakkab tunda andma. Praegu on esimesed suured lääne relvaabisaadetised kohale jõudnud ja eks see muudab lähipäevadel ka veidi pilti. Samas on ukrainlane ikkagi venelaste ülekaaluka surve all taganemas, aeglaselt aga paraku siiski. Suur pluss on aga kogu ukraina rahva kõrge moraal ja kaitsetahe.

Venelastel on rohkem varustust ja mehi, kuid nende plaanid on nässu läinud ja aeg venib. Lahinguväljal see nii ohtlik polegi aga kodus tekitab see aina rohkem küsimusi, mis on režiimile erakordselt ohtlik. Teiseks on kaotused liiga suured ja kolmandaks on moraal madal. Kui sulle on räägitud, et tuled vabastama aga siis näed, et rahvas on tänavatel ja püüab sind takistada, vilistab, karjub, lehvitab Ukraina lippe, igalt tänavanurgalt võib sulle Molotove kaela sadada ja kuskil ei anta maad võitluseta käest. Viib ikka moraali alla küll kui taipad, et sulle on valetatud.

Täna on läbirääkimised. Mina olen neid nimetanud "katsumisteks", sest seda need ongi. Vaadatakse, kas vastaspool on nõus sentimeetrikest taganema. Venelased on oma peamise punase joone juba avalikult välja öelnud - Krimm jääb Venemaa osaks. Vean kihla, et ukrainlastel poleks sõja lõpetamise nimel sellele midagi vastu. Ülejäänud nõuded on venelastel muidugi sellised, mida ükski arukas inimene vastu ei võtaks aga ilmselt on need kaubeldavad. "Katsumisi" tuleb kindlasti järgmistel nädalatel veel, oleneb kui hästi või halvasti venelastel lahinguväljal läheb.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home