Sunday, May 14, 2023

05.03 - 10 PÄEV!

 

05.03 - 10 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

Hommikune kokkuvõte: kõige keerulisem on olukord Mariupoli all, mida kaitseb Azovi pataljon - üksus mille embleemi disain on üle võetud natsi-Saksamaa SS üksustelt. Nad on ümber piiratud, vähemuses ja nagu eile õhtul selgus nende komandöri saadetud (väidetavalt) appikutselt sotsmeedia kaudu, hakkavad nende varud otsa saama. Azovi pataljonist veel hullem on olukord linna jäänud tsiviilelanikel. Just selle linna evakuatsioonist eilsetel läbirääkimistel ka räägiti. Öösel ilmusid fotod, et mingitsorti evakuatsioon seal toimub aga masinad otsitakse põhjalikult läbi, et pataljoni poisse mitte välja lasta. Nendest osad on tõelised paremäärmuslased, tätoveeritud tüübid, paksude habemetega nagu seriaalist Viikingid.

Kiiev ja Odessa ootavad samal ajal millal neile suurem pealetung algab. Odessas ei soosi ilm dessanti aga linnast on suured dessantlaevad näha, need on julgelt lähemale tulnud. Kiievis ukrainlaste kaitse veel peab, venelane üritab linna sisse piirata aga see pole õnnestunud. Samal ajal on eeslinnade taga ootamas nn suureks pealetungiks valmistuv vägi, mille kohta levivad jutud, et seal on tõsiseid probleeme moraaliga. Sama lugu on Valgevenes ootavate üksustega, millele olevat juba käsk kätte antud aga selle peale hakanud sõdurid lepinguid lõpetama ja neil pole seda keeruline teha, lepingud kehtivad enamikel nagunii mai kuuni. Lukašenka praalis selle peale, et tal pole kavatsust Ukrainasse tungida aga tõsi on, et tal pole seda kellegagi teha kui poisid keelduvad venelaste eest sõdimast.

Ukraina ootab samal ajal lennukeid ja õhutõrjet, kuid esimesi pole läänel piisavas koguses anda (lääne tehnikat ei saa anda, sest nendele väljaõpetamine võtaks aastaid aega) ja teist pole läänel endalgi piisavalt.

Laias laastus on tegu patiseisuga, kus venelasel on veel mõningane ressursside ülekaal. Lääne relvaaabi tasandab selle väheke võrdsemaks ja seda kõige vajalikemates osades - tankitõrjes ja lähimaa õhutõrjes. Väga suur puudus on raskesuurtükiväest, millega oleks võimalik suuremaid rünnakuid maha suruda. Ja jälle - ka läänel on sama problem, venelastel on suurtükid, mis on võimelised laskma kuni 70 km kaugusele, lisaks väga hea raketivägi (eile nähti uusi raketiväe üksuseid Ukrainasse liikumas), lääne parimatel tuleb laskealast kolmandik maha võtta. USA alles arendab oma kauglaskesuurtükke. Lääs on siiani rõhunud lennuväele, mis asendab kauglaske suurtükke ja on tõhusam aga nagu näha, vene õhutõrje on palju parem kui läänel ja seega ilma kauglaskesuurtükkideta ollakse maapealses rindesõjas maha jäänud. Venelased grupeeruvad hetkel ümber ja on siiani tegelikult, peale esimese ešeloni äpardusi (mis on rohkem väejuhatuse kui sõdurite viga), olnud pisut ettevaatlikumad. Strateegilises mõttes on venelastel veel kaarte küll, taktikalises mõttes on nad kaotanud tähtsaima - kiiruse, mis tähendab, et nad on kaotamas AEGA, seda mis rünnakul kõige tähtsam. Kaotad aega, kaotad initsiatiivi. Lõunas on see veel venelaste käes, idas ammu enam mitte, põhjas on 50-50.

Huvitavat veel lahinguväljalt - ukraina edu türgi droonide kasutamisel on tinginud ka venelastel oma ründedroonide Ukrainasse toomise. Eile esitleti peenelt Orion-E rünnakuid, sellest tehtud videolõik meenutas mõne arvutimängu reklaami. On huvitav, et nad pole neid siiani aktiivsemalt kasutanud aga see näitab jälle kui palju vigasid on teinud nende väejuhatus. Teine tähelepanuväärne viga on algse rünnakuga hiljaks jäämine (ilmselt Hiina survel) ja nüüd on kevadsula alanud ja maa pehme, seega raskesoomus saab liikuda ainult mööda teid, mujal jääb see kinni. Kümned fotod ja videod mõlemalt poolelt kuidas vastase soomustehnika on täiesti lahingukõlblikult maha jäetud, sest on tee ääres või põllul maasse vajunud. Ukrainale on see ainult kasuks - venelane ei saa laia soomusrünnakut kasutada, liikuda on võimalik ainult mööda teed. "Sõda liigub mööda teid" on sõjaajaloo üks peamine õppetund juba aastatuhandeid. Täna on see veel rohkem niimoodi kui kunagi varem.

Poliitiliselt on sõjaga "kellad", Putin ei kavatse teha enam mingeid järeleandmisi nagu eilsest telefonikõnest Macroniga ja teleesinemisest selgus, ta on kahvlis ja taganeda pole enam kuskile. Taganemine tähendaks võimu kaotust ja ülejäänud maailm on koondunud tema vastu, isegi Hiina ei hääleta enam ÜRO-s Venemaa poolt vaid jääb neutraalseks.

50-50 on seis üldiselt hetkel ja seega, mida rohkem abi saata saame Ukrainale, seda parem.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home