Sunday, May 14, 2023

06.03 - 11 PÄEV!

 

06.03 - 11 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

Kokkuvõte eilse päeva seisuga

Kõigepealt miinused:

- venelaste ülekaal peaaegu kõiges (v.a moraalis) annab neile pisikese kuid tajutava eelise. Mina defineerin sõda nii - olemasolevate ressurssidega relvastatud võitlus uute ressursside nimel (see ei pea olema ainult tükk maad või vastase relvalaod, see võib olla ka abstraktne, ntx populaarsus, koht ajaloos jne, enamasti mõlemad kombineeritult). Ehk siis, kellel ON ressursse rohkem, see suure tõenäosusega suudab tekkinud kaotused asendada (või juurde toota) ja võidab sõja, eriti kui sõda peaks pikale venima. Nii I MS kui ka II MS olid selle ehedad näited. Venelastel on selles sõjas ressursse rohkem ja kindlasti suudavad nad kaotusi paremini asendada, mistõttu lääne relvaabi Ukrainale on siin selle tasandamiseks määrava tähtsusega.

- lõunarinne. Kui põhjarindel Kiievi all on seis niiöelda 50-50 ja idarindel üldse algusest saadik pigem ukrainlaste kasuks (tänu kohalikele venelastele, kes võitlevad agressiivselt), siis lõunarindel on esimesest päevast alates olukord selgelt vene poole kasuks. Nad on suutnud Mariupoli ümber piirata ja liita varustusteed Krimmist ja Donbassist Odessa suunale. Nad on kätte saanud Zaporissija tuumajaama Enerhodaris ning liiguvad suunda mida esimesest päevast olen korranud ja kordan veel, et Zapporisija-Dnipropetrovsk liin on idarinde äralõikamiseks kõige tähtsam strateegiline suund. Lisaks sihivad vene väed Mõkolaivi, mille hõivamine avaks Odessa idatiiva ning annaks võimaluse rünnata läbi Voznesenski põhja suunas asuvat Lõuna-Ukraina tuumajaama ja samuti seda tähtsat Zap-Dnip suunda. Ka Odessa ootab juba pikemat aega dessanti merelt, mis algab kohe kui ilm selleks sobivaks muutub. Kui Odessa peaks langema oleks Ukraina merelt ära lõigatud ning samuti oleks venelastel võimalus surve alla võtta nende järgmine poliitiline suur sihtmärk - Moldova. Jälle kordan ennast - selleks et rünnata kaugemas tulevikus Balti riike (s.t suurt ja ohtlikku vastast NATO-t) peab seljatagune olema raudselt kindlustatud, s.t et Moldova ja Gruusia peavad olema Venemaa kontrolli all.

Lõunarinde päästmiseks tuleb peatada rünnak Mõkolaivi suunas, lüüa tagasi Odessasse suunatud dessant ja ideaalis ka Mariupoli suunal suurema surve avaldamine ümberpiiramist teostavatele vene üksustele. Paraku ei ole Ukrainal selleks kõigeks ressursse, sest osa sellest võtab ära Transistrias asuv väike vene üksus. Ukrainlased hävitasid seal küll mitu kahte riiki ühendavat silda aga päris katteta seda suunda jätta ei saa.

- lääneriikide jahtuv huvi. Esimene vaimustus poliitilisest ühtsusest on möödumas ning lääneriigid (nii nagu Venemaa isegi) on taipamas, et Ukraina paneb vastu (mis on hea) ja Venemaa ei ole nii tugev kui arvati (mis on ka hea) ja see tähendab, et sõda jääb venima ja võib halvimal juhul muutuda pikaks külmutatud konfliktiks (mis on halb). See tähendaks, et majanduslik surve Venemaale tapaks küll väga palju vene majandust ja viib juba praegu Venemaa tagasi NL aegsesse suletud majandusega vaesusesse. Lääneriikides hakkab toimuma aga samasugune suundumus ja kuigi siin ei saa see olema mitte kümmet protsendikestki sellest mis toimub Venemaal, siis vene inimene on harjunud igasuguse jamaga, lääne inimene tuleb tänavale aga juba siis kui hommikul on pakk mahla läinud euro kallimaks, rääkimata sellest kui gaasi ja kütuse hinnad kerkivad kiiresti. Oleme harjunud hea eluga ja ei taha midagi teada selle lõppemise põhjustest, sest nii karm kui see ka ei ole, meile pole veel ju tääki nina alla lükatud ja niikaua kui seda pole juhtunud nõuame head elu edasi. Poliitikud peavad sellega hakkama juba varsti arvestama, eriti USA-s ja kesk-Euroopas.

Plussid:

+ Ukraina on (imede ime küll) ikka veel vaba ja iseseisev riik. Sõda küll, venelased tapavad teadlikult tsiviilelanikke, tõesti tõsi AGA Ukraina on vaba. Niikaua kui see de facto nii on, on kõik variandid veel võimalikud.

+ Ukrainlaste moraal on erakordselt kõrge. Vähe sellest, ka venekeelsetes piirkondades lähevad inimesed Ukraina lippude all vene kolonnide ette protestima ja ei lõpeta ka siis kui nende nina ees õhku tulistatakse. Soov sissetungijale näidata mis neist arvatakse on väga-väga hea taktika ja lõhub vastase moraali kõvemini kui kaotused lahingutes.

+ lääneriikide jätkuv relvaabi. See, et lääs on pannud mängu kõikvõimalikud variandid relvade sisse viimiseks on hea. Kui ikka Putin juba isiklikult ähvardab, et see on tema meelest peaaegu, et sõjakuulutus, siis on sellel ainult üks tähendus - see töötab liigagi hästi ja teeb venelaste elu kibedaks. On ainult üks piinlik nüanss selle juures - Ungari keeldumine nii relvaabist kui ka enda riigi kasutamisest relvaabi Ukrainasse viimiseks. Orban on käsist ja jalust seotud Putiniga ja ebausaldusväärne partner. Seda, et Ungariga pole aastaid luureandmeid jagatud NATO partnerite poolt on kirjutanud isegi meedia. See riik tilgub niimoodi läbi, et keegi ei usalda neid. Väga piinlik kogu EL-ile aga noh, mis teha.

+ idarinne peab. Nii palju kui mõned tahaksidki venelast (kui rahvust) vihata, Ukraina idarinne on hea näide miks seda teha ei tohiks. Seal võitlevad venelased venelaste vastu ja teadmine, et sissetungijad ei halasta vene rahvusest Ukraina eest võitlejale, on pannud nad kaitses käituma palju agressiivsemalt kui mujal seda tehakse. Kui Donbassi vahetus ümbruses on venelasi ka lilledega vastu võetud, siis Harkivi suunal seda tehtud pole ja see on veidi üllatav. Nad on elanud vene propaganda keskel aga arusaam mis on kurjus ja mis mitte, see on neile selge. See peaks olema õppetunniks meilegi, et tahtmise korral on Ida-Virumaa meelsust võimalik mõjutada küll ja küll. Selle asemel, et keskenduda sõnumite edastamisel sellele, et mis on meil hästi võiks keskenduda hoopis sellele, mis on Venemaal halvasti. See töötab.

+ relvaabist on olnud palju kasu. Tankitõrjerelvad ja õhutõrjeraketid teevad juba paar päeva pahandust ja see on videodest ja fotodest näha. Javelinide ja Stingerite tõhusus on muljetavaldav. See õppetund tasub meil kõrva taha panna. Tõsi, meie kaitsevägi on selle suuna valinud juba ammu ja on valinud õigesti. Kunnase jutt sellest kuidas meile oleks hädasti oma tankiarmeed vaja ei arvesta absoluutselt meie maastikutingimusi ja tänapäeva sõjavälja, ta on jäänud oma nõukogude armees õpitud teadmiste juurde kinni. Las ta räägib oma jama edasi, KV ja KL jõudu, olete õigel teel. Ajage õhutõrjerelvi ka veel välja ja siis hakkab juba looma, see on Ukraina peamine õppetund.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home