Sunday, May 14, 2023

25. märts 2022

 25. märts 2022

30 PÄEV! 1 KUU

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte

--- Selline oli minu 25. veebruari kokkuvõte ka lisan igale osale tagantjärgi hinnangu:

25.02 Hetkel Ukrainast saadavad mõningad õppetunnid.

1. Me vajame Baltikumi mitte sadu (kosmeetline näitamine, et justkui on kaitse) vaid tuhandeid sõdureid. Eelistatavalt USA sõdureid koos soomusega.

-- Nii ongi läinud. Peaminister räägib tervest diviisist mis oleks ideaal, piisaks kui saaks vähemalt rügemendi või paar raske soomusega. Aga ilma raskelt soomustatud abita on kaitse pigem keeruline. Meie eeliseks võrreldes Ukrainaga on küll see, et meil on palju metsa aga see-eest pole meil kuhugile taganeda - maa on väike ja meri on selja taga.

2. Me vajame nii keskmaa õhutõrjet kui ka lähimaa õhutõrjevõimekuse väga suurt kasvu. Videod Ukrainast näitavad, et venelased kasutavad eriti tõhusalt suuri kopterite formatsioone, 20-30 kopterit mitme järjestikuse kiilukujulise lainena. Sellise soomusvägede ründetoetuse mahavõtmiseks on meile hädasti vaja palju õlalt lastavaid õhutõrjerakette, mis selliseid kopterigruppe kiirelt laiali lööks. Ukrainlased on nendega tõsiselt hädas.

-- lähimaa õhutõrjevõime suur tõstmine peaks olema üks prioriteete. Venelased kasutavad koptereid väga efektiivselt ja seda ei tohi lasta nii vabalt teha. Stingereid peaks olema jalaga segada

3. Javelinide tõhusust kiidavad ukrainlased väga. Need on paraku kallid ja seetõttu ei saa neid vajalikus koguses ilmselt keegi kunagi endale lubada. Meil peaks olema niipalju odavamat kraami ka, mida KL kaasa vedada saaks, et iga paganama rühmakene kuskil majanurga taga suudaks 2-3 ühikut soomust maha võtta ja siis uue laadingi järele minna. Isegi kui see on vanamoodne ja võib-olla mitte nii efektiivne kui Javelin. Soomuskiilude pidurdamiseks on kõik tankitõrjerelvad äärmiselt vajalikud.

-- ukrainlased on jätnud palju Javeline taganedes maha, sest nende kaasaskandmine on keeruline - need on rasked ja vajavad eraldi transpordimoodulit. Javelin on see-eest väga efektiivne. Meil peab olema siiski ka palju miskit kergemat, mida KL suuremas koguses igale poole kaasa vedada saaks

4. Spetznasi efektiivsus ja õhudessandid. Kiievisse sissetungi on juhatanud Spetznas, mis muuhulgas on kasutanud ära peaaegu kõik trikid, mis sõjapidamise arsenalis leidub, sealhulgas Ukraina sõjaväevormidesse riietumist ja sisseimbumist. Seda, et tavaelu justkui edasi toimub (tsiviilid sõidavad autodega ringi, jalutavad linnatänavatel jne) kasutatakse efektiivselt ära. Ühtlasi segab see ukrainlaste kaitset, kes ei taha tsiviilisikuid ohvriks tuua. Väga halb. Sõja ajal peab tsiviil olema linnatänavatelt kadunud. Selle tagajärjeks on veel ka, et maju ei kasutata kaitses absoluutselt ära, kogu lahingutegevus toimub maapinnal. See on lihtsalt kaitseala raiskamine.

-- Spetznasi esialgne edu kadus linnastunud alas nagu niuhti nii, et nende ülehindamine oli minu üks suur viga. Ka dessantnikud ei ole esinenud üldse hästi, kuigi nende väljaõpe peaks olema kõvasti parem kui tavasõduritel.

Linnastunud ala ärakasutamine on tulnud õnneks kiiresti pilti. Esialgne Kiievi esimeste päevade pilt kus madistatakse maapinnal ja inimesed korterioakendest seda filmivad oli midagi nii haruldast, et ausalt öeldes pani kulmu kergitama. Nüüd on aga sõda võtnud sõjale iseloomuliku pildi - iga maja, iga korterit, iga majanurka ja tänavateristmikku kasutatakse maksimaalselt kaitseks ära. Eriti hästi on seda näha Mariupolis. Venelased on avaldanud mitu videot kus kõnnitakse mööda Mariupolis vallutatud paneelmaja ning koridorides ja tubades on ukrainlaste surnukehad. Iga meetri eest on võideldud ja see on vaid üks maja tuhandetest. Ründaja kaotused on alati suuremad, eriti veel kui teha linn korralikuks kindluseks

5. Mobilisatsiooni väljakuulutamine alles peale sõjategevuse algust on sõjaajaloos niipalju tehtud viga, et täitsa kohe imestan, miks seda ikka veel tehakse. Selle loogika on poliitiline - mitte anda vastaspoolele casus belli jaoks võimalust. Balti riigid tegid selle vea 39ndal ntx (lõpuks lasidki väed sisse ja loobusid mobilisatsioonist) ja me polnud ainukesed. Mobilisatsioon tuleks välja kuulutada varem, kasvõi õppuste sildi all. Mida suuremaks paisub vastase armee piiri taga, seda suuremaks tuleb ajada ka enda oma. Kui sa seda alles peale sissetungi teed, siis on lihtsalt hilja.

-- jään selle juurde. Mobilisatsiooni väljakuulutamisega ei tohi venitada

6. Lääneliitlastele EL-i tasandil 100% loota ei saa. Saksamaa ja Itaalia juhtimisel on EL blokkinud USA pakutud karmimad sanktsioonid. Kui on valida oma rahakott või teiste vabadus ja elud, siis Saksmaa teeb ühe valiku ja me teame mis see on.

Sõjaliselt tuleb toetuda NATOle ja eelkõige USAle. Muud valikut ei ole.

-- see on olnud minu suurim viga. Lääneliitlaste ühtsus (v.a Ungari) on olnud hämmastav. Kui Putin sõjaga üldse midagi saavutas peale ühe rahva ja riigi segipeksmise, siis on see lääneriikide liitmine ühtseks kogukonnaks, vähemalt mingiks ajaks. Nüüd on lääs võtnud sihiks Venemaast eemaldumise kõiges ja sellel saab olema Venemaale pikaajaline ja hävitav mõju. Venemaa ei kao küll kuskile aga selle majanduse jõud on juba kadumas.

Veel tähelepanekuid:

-- ennustasin, et Kiiev on peaeesmärk. Ilmar vaidles mulle vastu kuid selles osas polnud tal küll õigus aga milles tal oli õigus on see, et Ukraina ei lange. Mina arvasin, et Kiiev langeb paari päevaga ja ka Ukraina ei pea kaua vastu. Ilmar teadis mida räägib ja mina ei teadnud Ukraina tegelikust kaitsevõimest eriti midagi.

Mida ma küll korduvalt olen kirjutanud on see, et ennustasin sõja algust veebruari algusesse, sest hiljem alustamine on täiesti ebaloogiline - kevadsula ja pehme maa ei soosi mitte kuidagi raske soomuse kasutamist ja üldse rünnakut. Ometi selle vea venelased ikkagi tegid. Ilmselt nõudis Putin, et iga hinna eest on vaja minna ja see oli tema suurim viga. Thänks Hiina!

-- ennustan, et venelane ei kavatse enam vallutatud aladelt, eriti lõunast, kuskile taanduda. Nende Novorussia plaan sobiks sinna hästi. Praegu tuuakse Venemaalt veel allesjäänud üksuseid Valgevenesse kokku, võib-olla üritatakse POolast tulevate relvaabisaadetiste teed ära lõigata. Ei, venelane jääb sisse, külmutab konflikti, sest ukrainlasel ei ole jõudu suuremateks pealetungideks ja venelastel pole ka eriti jõudu edasi minna. Sitt seis.

-- silma hakkab venelaste (ja ka ukrainlaste) kehv väljaõpe. Eriti hästi tuli erinevus välja eile kui ilmusid esimesed videos ameerika-briti vabatahtlike üksusest. Venelased on koguaeg kuskil puntras koos, ukrainlastelt on olnud korduvalt videosid kus nad lähevad maja nurka terve hunniku meestega ja siis ei varjku ega midagi ja üritavad vastast tulistada ja siis lendabh sinna tankimürsk ja... noh, ühesõnaga, väljaõppe lühiajalisus on nähtav. Siis on video ameeriklastest, kes jäävad pika kivist aia taga seisma. Pikk rivi, vahed sees ja kõik automaatselt panevad põlve maha, relvad on laskevalmis. See ON korralik väljaõpe, kus tegevused on muutunud automaatseks. Venelastelt parim video on olnud kus minnakse terve suure üksusega üle silla ja siis ukrainlane tõmbab paarist automaadist tule peale. Nagu lihtsalt...oeh. EI mingit eelluuret, ei mingeid vahesid, kõnnime kõik puntras koos sillale. Selliste videode peale pole midagi imestada, et pähe saadakse.

-- mis side see on kus professionaalne sõjavägi kasutab lällareid? Nagu mida, Russia?

-- maskeerimine on venelastele tulnud pähe alles sellel nädalal. See pilt mida me näeme meie KV ja KLi õppustelt kus kõigil näod värvitud, oksad masinatel. Venelased nagu poleks kuulnudki midagi maskeerimisest.

-- venelased kohtlevad vange palju mõnitavamalt kui ukrainlased. Ilmselt on üldse õnne nendel, keda vangi võetakse. Kogu vene propa räägib ukrainlastest (ja üldse läänest) kui natsidest ja oma sõduritest kui "isamaa kaitsjatest" ja Ukrainast kui "vabastamisest". Loomulikult kohtlevad venelased kõiki julmalt, need on ju natsid.

-- Ungari ei ole ELi liige olemuselt juba ammu, vaid Putini käepikendus Euroopas. Orban peab tegema valiku kummal poolel olla tahab

-- jään selle juurde, et Baltikumil läheb tuliseks 2028 aastal. Selleks ajaks on Venemaa suutnud esialgsest lüüasaamisest Ukrainas taastuda ja uuesti rinna puhevile ajada

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home