Sunday, May 14, 2023

14.03 - 19 PÄEV!

14.03 - 19 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

-- nagu kaardilt näha, on Venemaa suunamas oma jõudu hoopis lõunarindele. MIna nende asemel üldse Odessale dessanti ei teeks vaid viiks väed Krimmi ja sealtkaudu ülesse läbi Hersoni Mõkolaivist mööda ja Lõuna-Ukraina tuumajaama ründama ning osa vägedest suunaks läbi Krõvõi Rigi Zaporizzija-Dnipro peale. Sellega saaks lausa kolm väga tähtsat strateegilist sihtmärki korraga sihikule.

-- jutud Ukraina võidust mida meie meedias räägitakse tunduvad ikka päris ennatlikud. Ukraina on lõunarindel lasknud Mõkolaivi juures rindest läbi murda ja on nüüd hädas laialivalgunud vene ründekiilude kinnipeatamisega. Kui venelaste edu selles suunas jätkub, siis on küll initsiatiivi minemine ukrainlaste kätte sõjas suure küsimärgi all.

-- meie parlamendi kutse kehtestada Ukraina kohal lennukeelutsoon on emotsionaalne, läbi mõtlemata ja ei arvesta absoluutselt sõjalist ja poliitilist reaalsust. Tundub rohkem sisepoliitiliste plusspunktide püüdmiseks tehtud kui reaalne plaan. Ja reaalne plaan see ei saagi olla ning sellest saab NATO juhtkond õnneks hästi aru.

-- analüütikud kutsuvad sanktsioone veel karmistama. Eriti võiks seda teha UK, mis on sansktioonide osas olnud pigem väga pehme käega, kuigi sõnades ja parlamendiesinemistes on poliitikud kohe-kohe tervet Venemaad laiali lammutamas. Peale peaaegu nädalast survet otsustas UK lõpuks ka põgenikke vastu võtta, enne seda tehti neile kõikvõimalikke bürokraatlikke takistusi. Võimul olevad konservatiivid on vene rahadest ja annetustest läbi imbunud, eks neil olegi keeruline Venemaa vastu otsuseid teha.

-- Ukraina ütleb, et Kiievi suund ja idarinne pole nii hullus seisus kui on lõunarinne. Donbassi on kogunud venelased ümbergrupeerumisega uued tugevad üksused ja Ukraina kardab, et sealt suunast Zaporizzia-Dnipro peale võib peagi rünnakukatse tulla. Sel juhul jõuaks samade sihtmärkide peale peagi ka Mõkolaivist tulnud väed selja tagant ning sellega oleks lõunarinne kottis ja võimalus sealt edasi liikudes kotti võtta ka idarinne.

Seda Zapoirizzija-Dnipro tähtsust olen esimesest päevast peale korrranud ja see, et venelane juba sinna jõudnud pole on ka üllatav. Kuid kogu üllatavast kaitsetööst olenemata pole sõda Ukrainas veel kaitsjate kontrolli all. Veel mitte. Loodame, et peavad vastu.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home