Sunday, May 14, 2023

07.03 - 12 PÄEV!

07.03 - 12 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

Kokkuvõte eilse päeva seisuga

Venemaa edenemine Ukrainas oli eile aeglane. Küll aga on viimase paari päevaga liikunud ohtlikult edasi rünnakud Kiievi tiibadel, mis ähvardavad linna ümber piirata. Kiievisse sisse polegi venelasel võib-olla asja, see tuleks verine võitlus aga samas, kahuriliha neil jagub.

Ikka veel oodatakse Odessa dessanti, mille kohta on pakutud, et seda ei tulegi. Sõjaliselt oleks see muidugi rumal, mereala lukku panek ja võimalus rinne ühendada idast Mõkolaiviga ja läänest Moldovaga on liiga ahvatlev.

Mõkolaiv on omaette teema. Olen juba pikalt ennustanud, et sellest linnast saab suurte lahingute tallermaa, on see ju strateegiliselt nii hea koha peal - sealt saab Odessa peale, sealt saab Voznesenski suunas Lõuna-Ukraina tuumajaama peale ja sealt saab ka rinde ühendada Krõvõi Krigiga ja suunduda strateegiliselt tähtsate Zaporizzia ja Dnipro suunda. Karta on, et eks see puruks pommitatakse.

Ukraina sõda on lihtsustatult sõda kurjusega. Venemaast on saanud suure osa maailma silmis uus natsi-Saksamaa sümboolses mõttes ja on selge, et kuidas ka sõda ei lõppeks, sellisena jääb maailm Venemaad nägema vähemalt niikauaks kuni Putin on võimul.

Eilsest hämmastas mind Poola keeldumine Ukrainale lennukeid andmast kuigi USA lubas neile vanade vene lennukite asemele anda uued lääne omad. Poola poliitikud on muutunud väga ettevaatlikuks ja selgelt taganevad Putini ähvarduste ees, mida ei tasuks liiga tõsiselt võtta. Tal pole praegu mingit sõjalist jõudu Poola ründamiseks ja miks ta peakski. Aga psühholoogilises sõjas on Putin sellega Poolat juba võitnud. Mis on halb. Putinit peab käsitlema nagu koolikiusajat - kui sa talle vastu ei astu ja muudkui taganed, siis ta norib edasi ja norib edasi niikaua kuni keegi tugevam vastu lõugu annab. See on nii I kui ka II MS suurim õppetund.

Täna hommikul korratakse igal pool, et viimase 48 jooksul pole Venemaa mööda maismaad edenenud. See on liigne optimism. Nad edenevad aeglaselt aga järjekindlalt peamistes strateegilistes lõikudes - Kiievi tiibadel ja lõunas. Kuid tõsi on, et Venemaal hakkab jõud raugema, tempot pole enam üldse. Lääne relvaabi jõudu oli üleeile näha, selle peale lõpetas venelane päevased õhurünnakud lennukitega sootuks. Hea asi selle juures on, et Stingerite hirmus on vastaspool nüüd kopterite lennutamisel ettevaatlikuks muutunud ja see tähendab CAS operatsioonide kadumist. Nüüd oleks Ukrainal vaja suurtükivägede täienemist, et venelaste rünnakud täielikult maha suruda.

Muide, Venemaa kavatseb oma neti rahvusvahelisest internetist lahti ühendada. Ukraina naljaninad panid tulevasele Venemaa intranetile hea hüüdnime - Cheburnet.

Ah jaa, eilne päev oli meeleavalduste päev kõikjal. Paraku on Venemaal kruvid nii kinni keeratud, et sealsed protestid on jäänud väheste julgete, peamiselt 20 aastaste pärusmaaks. On alanud stalinismile sarnane ajastu ja arvata on, et see saab veel ja veel ja veel karmimaks minna.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home