Sunday, May 14, 2023

10.03 - 15 PÄEV!

10.03 - 15 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

Varasema kokkuvõte:

-- Venelastel jätkub reserve pikaks veniva sõja jaoks rohkem kui neid on ukrainlastel. Vajadusel võib Putin kasutada piiratud mobilisatsiooni võimalust. Venemaal on impeeriumi taastamise idee populaarne ja selle tõttu vaadatakse ka sõjale pigem positiivselt. Seda positiivsust võimendab tsensuur ja propaganda, mistõttu ei teata kui palju sõdurite elusid juba kaduvikuteed läinud on (USA hinnangul umbes 5000)

-- NATO peab eemale hoidma. See on emotsionaalselt raske aga riskimine kolmanda maailmasõja, sealjuures tuumasõjaga ei ole mõistlik olukorras kus alianss alles ehitab korralikku kaitsevõimsust (ründevõimsus eeldaks veel suuremat ülekaalu) ida-Euroopasse. Õnneks on kõrgetel sõjaväejuhtidel, kelle igapäevatööks ongi sõda ja selleks valmistumine, mõistus kaine ja arusaam reaalsetest võimalustest olemas.

-- alanud on suur pommitamiskampaania ja peagi näeme ilusatest Ukraina linnadest samasuguseid pilte nagu varem võis näha Süüria või Tšetseenia linnadest. Mariupolist tehakse piltlik näide, mis vastuhaku korral linnadega juhtub ning sealt ei lasta tsiviilelanikke välja.

-- Putin on sulgenud Vene ühiskonnas igasuguse vaba mõtlemise või ütlemise ning kruvisid on võimalik veel kinni keerata. Hirm ja propaganda on tasalülitanud igasuguse vastupanusoovi.

-- piinlik lennukite solgutamine lääneriikide vahel jätab Putinile suurtest lääneriikidest vaid ühe mulje - munadeta. Olen koguaeg olnud seisukohal, et sõjaliselt nii väikese koguse lennukite annetamine ei muuda suurt midagi õhu ülemvõimu võitluses, kuid poliitiliselt on tegu korraliku ämbriga.

-- NATO proovib tugevdada ida-Euroopa kaitset, kuid see on siiski marginaalne. Suur tühjus seisab Läänemerel, Balti laevastiku vastu pole sisuliselt midagi (tõsi, Nato võimekus siia kiiresti ükskõik mida liigutada on muljetavaldav). A2/AD osas oleme ka kaugele maha jäänud, Baltikumi kohal olev Vene õhutõrje kuppel on võimas. Loodame, et meilgi siia miskit tekib

PS! Küsiti, et selgitaks lihtsustatult ja liigsete detailideta, mis seis on? Ok, püüan siis väga lihtsustatult:

Seis on suht 50-50. Kui venelased suudavad Ukraina merest ära lõigata (Odessa vallutada), Lõuna-Ukraina tuumajaama kätte saada (nad on üsna lähedal) ja Kiievi ka ümber piirata, siis nad ongi nagu väheke eduseisus ja Ukraina peab hakkama mõtlema kuidas sitast olukorrast välja tulla. See tähendaks, et Venemaal oleks läbirääkimistel eduseis ja nad saaksid rohkem nõuda kui ukrainlased. Kui aga Ukraina suudaks 3nda pealetungi Kiievile ka tagasi lüüa ja ümberpiiramisest päästa, siis oleks Putinil reservidega suures osas kellad ja ta oleks sunnitud mõtlema kuidas patiseisust välja pääseda. Sel juhul oleks Ukrainal läbirääkimiste laua taga eduseis. Nii, et kõik oleneb ikkagi ühest-kahest päevast lahinguväljal Kiievi ümbruses kui pealetung peaks tulema.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home