Sunday, May 14, 2023

13.03 - 18 PÄEV!

13.03 - 18 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte naa.

Ülevaade hetkeseisust:

-- kuigi kõik ootavad juba nädalapäevad nn suurt pealetungi Kiievile väidan, et see on juba paar päeva kestnud. Selle asemel, et otse hurraaga linnale peale tungida on venelased valinud taktika kus üksused suunatakse tiibadele ja neid roteeritakse. Hirmust ühe suure rünnaku nurjumise pärast ning initsiatiivi andmisest ukrainlastele tegutsetakse märksa ettevaatlikumalt, toetudes raketi- ja suurtükiväele. Surutakse ukrainlane mingist kilomeetrist välja, tõmbutakse rünnakuga tagasi, kindlustatakse olemasolev positsioon, luuakse kontrollpostid ja oodatakse värsked üksused järele. Ümberpiiramise valik peamise lahendusena oleks ka loogiline, linna äravõtmise on ukrainlane teinud valusaks. Mariupol peab näiteks siiani vastu, kõigist venelaste trikkidest, julmustest ja pettustest vaherahu ajal hoolimata.

-- on saabunud aeg kui Ukrainale hakatakse pesgi igast suunast pakkuma vaherahu. Eriti ohtlik on kui lääs Ukrainale seda peale suruma hakkab. Ukraina huvides on vaherahu ainult nii, et vene väed asuksid samas kohas kus nad olid enne 24. veebruari. Mingit juttu vallutatud aladel uute "rahvavabariikide" tekitamisest või üldse venelaste kätte jätmisest ei saa olla. Kardan, et valimistele lähenevad lääne liidrid võivad Zelenskõid survestada kiirelt vaherahu sõlmima, et siis ise ennast suurte rahutegijatena esitleda, Ukraina sõjalist de facto hetkeseisu ohvriks tuues.

-- Putinil hakkavad kaardid käes otsa saama. Kui niipea Kiievit ümber piirata ei õnnestu püüab ta üle riskima hakates kasutada veel jõhkramaid vahendeid - keemiarelva, okupeeritud aladel arreteerimislainet ja meeleavalduste jõuga laiali löömist ja piiratud ulatusega mobilisatsiooni.

-- lennukeelutsoon on ohtlik valik ja seda tuleb igal juhul vältida. Esiteks tuleks selle kehtestamiseks lasta alla vene lennukid, teiseks tuleks lennukeelutsooni ohustavad õhutõrjesüsteemid kahjutuks teha, millest osa asuvad Venemaal. Kolmandaks tuleks paratamatult rünnata lennuväebaase Venemaal kui õhuülemvõimu võitlus läheks karmiks. Sellele peaks järgnema maavägede sisseviimine iseenda õhutõrje Ukraina aladele viimiseks ja kaitsmiseks. Kõik see näeb välja juba otseselt Kolmanda Maailmasõjana ja sellisena Venemaa seda ka võtaks. Algaks üldmobilisatsioon, mis toob relvade alla mitu miljonit meest ja Venemaa oleks sunnitud kindlustama oma tiivad, s.t muuhulgas rünnakut Baltikumile. Seda kõike Nato juhtkond vältida püüabki. Ukraina nõudmistest võib samuti aru saada, nemad ju surevad, miks ei peaks seda ka teised tegema, sest põhimõtteliselt kaitsevadki nad praegu meid. Kurb aga sõjaline ja poliitiline seis on selline, et lääs ei ole veel valmis selliseid hiiglaslikke riske võtma.

-- Ukraina luure väitel on nad kahjustanud tugevalt 18 pataljoni taktikalist gruppi (battalion tactical group - BTG) ja purustanud 13. See tähendaks, kui see vastab tõele, et vene pool on kaotanud võime enamike oma strateegiliste eesmärkide saavutamiseks ja seetõttu keskendub ainult paarile tähtsamale - Kiievi ümberpiiramisele, Lõuna-Ukraina tuumajaama kättesaamisele ja ilmselt ka Odessa dessandile.

Siia lisandub Ukraina võime oma vähese lennuväega tugevas alakaalus sooritada siiski rohkem kui 10 lahingulendu päevas ja SHORAD (short-range air defence) toetusel rindealadel teatavat kontrolli õhu üle omada. Kui Ukraina suudab jätkata survet venelaste varustusliinidele ja mitte kaotada neid ümbritsevaid alasid täielikult venelastele, siis on Ukrainal võimalus juba järgmisel nädalal hakata initsiatiivi enda kätte saama. Lääneriikide luureinfo ja relvaabisaadetiste jätkumine on siin määrava tähtsusega. Eelkõige tuleks suurendada suurtükkide ja MEADS (medium-range air defence) võimekust. Juba kolme-nelja suurtükipatarei lisamine Kiievi kaitsele oleks samm parmuse suunas.

-- ilma poolest sobiks Odessa suunas dessant teha homme või ülehomme, peale seda läheb ilm pikalt kehvemaks

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home