Sunday, May 14, 2023

18.03 - 23 PÄEV!

 

18.03 - 23 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte

//Kahe kaebuse pärast on FB mind hoiatanud, et järgmise rikkumisega (verd liiga palju, surnukehad jne kuigi sõda on keeruline näidata ilma sõda näitamata) läheb konto kustutamisele. Aga hoiaksin ikkagi postitused avalikuna ning nüüdsest panen lingi infole, mitte ei postita lahinguvideosid või fotosid otse kommentaaridesse//

-- TÄNA asub tähelepanelikult jälgida USA-HIINA kõnelusi. Peamine on küsimus, et mida Hiina ametlikult Ukraina sõja kohta välja ütleb? USA tahab teada kas Hiina valib pigem kindla neutraalsuse või hakkab Venemaad põhimõtteliselt toetama. Sellega pannakse paika jõujooned aastakümneteks. Esimene variant tähendaks kolmepooluselist maailma (USA-Hiina-EL), teine variant kahepooluselist (Hiina & Venemaa versus USA & EL) ja kindlat uut Külma Sõda olenemata Ukraina sõja lõpptulemusest.

Lühidalt: Ukraina sõda käivitas maailma poliitikas kiire muutuste jada, kus poliitilised jõujooned ümber mängitakse. See ei toimu Ukraina lahinguväljal (kuigi sealsel tulemil on suur osa loomulikult meile kõigile) vaid täna läbirääkimiste laua taga. Venemaa on suurte mängust väljas, Putin riskis aga läks nihu. Nüüd seisab maailm kahe suure jõuõlgadel - demokraatliku USA ja totalitaarse HIINA. Kõrvalmängijaks ja jõudude positsioonide nihutajaks on EL, mis samuti enamikus demokraatlik, niisiis lugupeetavad - suur mäng algab TÄNA!

PS! Kõne oli nii üldine sõnamulin, et ega suurt miskit teada ei saanudki. Tundub, et Hiina üritab jääda edasi neutraalsele positsioonile kuid ei kiirusta Venemaale näpuga näitama ning USA proovib survestada Hiinat, et see Venemaale otsest sõjalise abi ei annaks (mis on lääne luure andmetel Hiinal plaanis). See muidugi on hea, et nad vähemalt suhtlevad, kompavad teineteise piire. Hiinal on hea võimalus olla rahuvahendaja, sest ta pole (veel) konflikti ei otseselt ega kaudselt sekkunud.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home