Sunday, May 14, 2023

19.03 - 24 PÄEV!

 

19.03 - 24 PÄEV!

Kasutan avalikke andmeid, artikleid, twiite. Püüame pilku peale hoida, et mis toimub ja kus mida on filmitud, pildistatud. Arutame ka mõnel teemal, et miks just nii ja mitte

https://kriis.ee/aita-ukrainat

//Kahe kaebuse pärast on FB mind hoiatanud, et järgmise rikkumisega (verd liiga palju, surnukehad jne kuigi sõda on keeruline näidata ilma sõda näitamata) läheb konto kustutamisele. Aga hoiaksin ikkagi postitused avalikuna ning nüüdsest panen lingi infole, mitte ei postita lahinguvideosid või fotosid otse kommentaaridesse//

-- umbes järgmise nädala lõpuks saavutavad vene väed oma jõu maksimaalse haripunkti, millest edasi pole võimalik enam intensiivset ründetegevust arendada. Oleks veel kaks võimalust - piiratud või üldmobilisatsioon aga nende väljakuulutamine oleks Venemaal tõenäoliselt väga ebapopulaarne. Ülejärgmiseks nädalaks ei jää venelastel muud üle kui kaitsesse asuda. Selleks ajaks aga soovivad nad vallutada eelkõige lõunas kindlasti tuumajaama ja võimalusel jõuda välja Krõvõi Rigi ja ehk ka edasi Dnipro suunas. Ennustan, et venelased külmutavad seejärel konflikti ja kuulutavad vallutatud lõunarinde tagalas välja nn NovoRossia või Hersoni Rahvavabariigi...või noh, mingisuguse uue moodustise, mis palub end Venemaa koosseisu liita. See on ka põhjus miks praegu just lõunas toimub arreteerimislaine ja puhastusaktsioon meeleavalduste mahasurumiseks.

Ukraina poolel ei ole jõudu kiirelt venelast välja suruda kogu vallutatud aladelt, eriti keeruline oleks seda teha Kiievi ümbruses ja Donbassi lähedal kus venelastel on väga palju vägesid sees. Ukraina-Vene läbirääkimistel olevat juba "peaaegu" saavutatud konsensus selles osas, et Ukraina ei taotle Nato liikmesust. Tõenäoliselt oleks Ukraina nõus ka Krimmi tunnustamisega aga kõik ülejäänu tuleb igal juhul laualt tagasi lükata ja nõuda 24. veebruari eelse seisu taastamist. Venelasel oleks väga kulukas Ukrainasse sisse jääda ja partisanisõda välja kannatama hakata, kuigi mõneks ajaks oleks Putinil vast suva.

-- Mõkolaivist põhja toimunud lai läbimurre on ohtlik ja valmistab Ukrainale suurt peavalu. Venelased proovivad läbi tungida Lõuna-Ukraina tuumajaamani ning lahingud selles suunas on väga verised.

-- Mariupoli langemine pole enam kaugel, kuid kaitsjad teevad selle venelastele väga valusaks. Samas on venelased käiku lasknud IMS aegse purukspommitamise strateegia, mis toob kaasa väga palju tsiviilohvreid

-- Hiina pole ikka veel ära otsustanud kumb suund valitakse - Venemaa kindel toetamine või neutraalsus. Läänel pole võimalust Hiina venitamist kaua taluda, eriti olukorras, kus on teada, et Hiina otsib võimalust neutraalsuse varjus Venemaad sõjalise tehnikaga aidata. See käik aga tähendaks kohe läänega otsest kaubanduskonflikti. Tundub, et Xi sooviks just seda positsiooni valida aga partei pigem mitte. Kaubandushuvid vs isiklikud ambitsioonid...see on keeruline valik aga eks me peagi saame teada kumma valiku diktaator teeb.

-- ei pea vist kellelegi kordama, et võimsaim vastupanu on Ukrainas olnud sissetungijatele venekeelses ida-Ukrainas. Sellest õppetund, et kuigi venelaste hulgas on ilmselt Putini toetajaid palju, on veel rohkemad aru saanud, et uue Stalini all head elu ei ole. Seetõttu ei tohi meil elavaid etnilisi venelasi rahvuse pärast kohe putinistiks pidada. Ka eestlaste hulgas on neid piisavalt. Ühtlasi annaks praegune hetk Eestile ideaalse võimaluse Narvas elavaid impeeriumi tagaigatsejaid kergemini ümber veenda. Või olen liiga optimistlik?

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home