Sunday, May 14, 2023

5 nädal. 01.04.22

 

5 nädal. 01.04.22

Samal ajal kui sõda Ukrainas jääb veel kauaks kestma (mina olen pakkunud aastaid, sest ega venelane kuskile sealt taganeda kavatse, loob aga oma Novorussia ära nagu ennustasin juba esimestel nädalatel ja nii see tiksuma jääb) on lääs hakanud vaikselt lagunema ning pakun üsna julgelt, et sama kiiresti kui üksmeelt näidati toimub ka lagunemine kui hinnad hakkavad sõjast kaugel olevates riikides valijatele meelehärmi tegema.

Juba on näha kuidas ärimehed püüavad leida mooduseid Venemaal oma bisnist jätkata, luues selleks erinevaid JOKK variante (Fazeri nimemuutuse trikk või siis ApplePaysse Mir kaardimaksete lisamine jne jne). Lisaks on riigid kus sõltuvus on nii majanduslikult kui ka poliitiliselt nii suur, et ei taheta mitte kuidagi Putinist eemale astuda. Saksamaa ja eelkõige Ungari on siin heaks näiteks, lisaks ka Itaalia ja Küpros. Kõik need relvastusabi lubadused on paljuski paberile jäänud ning piinlik lennukite solgutamine näitab kui nõrgad tegelikult ikkagi ollakse. Siiani on parimaks relvaks osutunud sanktsioonid aga nende mõju tegelik tulem selgub alles aastate pärast. Venelased tegid muidugi kavala käigu ja nõuavad makseid rublades, mis tähendab, et maksed lähevad pankadesse dollarites või eurodes ja siis Venemaa mõni pank konverteerib selle rubladesse (küsib selle eest lisa) ja siis maksab Venemaale rublades. Börsil on see tähendanud hoopis rubla tugevnemist, vähemalt ajutiselt. Samal ajal on Biden suure surve all, et USAs kõrgeks kerkinud kütusehindadega midagi peale hakata. Ta otsustas minna USA hiiglasuurte reservide kallale, mille vastu on aga energiatööstus.

Ühesõnaga - peagi tulevad siin ja seal valimised ja kedagi ei huvita lõpuks enam Ukraina sõda vaid valija vaatab oma rahakotti ja teeb valiku selle järgi, eriti riikides millest Venemaa on nii kaugel, et justkui mingit ohtu ei ole ehk siis kesk- ja lõuna-Euroopas ning USA-s. Ja nii see ühtsuse lagunemine peale hakkab. Kui Orban peaks valimised võitma hakkab ta EL-is lammutama ja otsuseid blokkima nii, et vähe pole ja see võimendab seda kõike veel ka siin.

Pakkusin juba varem, et meie opositsioon asub peagi vabariiklaste eeskujul Kallast kõrgete hindade pärast tuuseldama, praegu pole veel seda nii aktiivselt näha olnud aga eks EKRE kogub ennast ning peagi näeme seda võitlust ka siin. On ju päris selge, et opositsioon ei saa niisama istuma jääda kui selline võimalus kandikul kätte pakutakse.

Sõjaväljal on seis üsna 50-50 nagu peale esimest kahte nädalat. Venelastel on tehnikat küll aga mehi pole, ukrainlastel on kaitseks mehi küll aga tehnikat pole. Relvabisaadetised on jäänud paljude riikide puhul paberile või meediasse artiklitena mis ägedad plaanid ühel või teisel riigil kõik on ja nii jääbki mulje, et on ju küll hiiglamapalju asju saadetud, mida see Zelenskõi muudkui juurde nõuab? Samal ajal Zelenskõi tahaks ühelt poolt sõda lõpetada ja vaherahu teha aga see on ka vähe kahtlane tegevusplaan - venelased teevad näo, et jah, võiks ju otsad kokku tõmmata küll aga samal ajal üritavad lõunas vallutusi laiendada. Üldse on sõjaväljast igapäevast pilti ja postitusi ja kaarte vaadates näha, et lõunarinde juhtkond kohaneb muudatustega kiiremini ning ei aja tuimalt ühte või teist sihtmärki taga. Kui ühest kohast läbi ei saa, muudetakse rünnakusuunda ja kohta. Lisaks on Donbassi üksused kogenumad kui mujal asuvad venelaste väed.

Venelased veavad Kiievi alt vägesid ära. Pakun, et intensiivistatakse rünnakuid Krõvõi Rigi ja Izjumi suunal, et lõunarinne lõksu tõmmata. Olen seda küll juba nädalaid pakkunud aga pole nagu erilist edu näha olnud aga pakun kangekaelselt edasi. Lääne luure pakub, et Donbassis püütakse edu saavutada ja rajooni piirideni "vabariigid" laiendada, mis on ka loogiline, siis saaks Putin öelda, et lubatu on justkui saavutatud.

Ennustasin varasemalt, et Ukraina püüab vasturünnakutega initsiatiivi möödunud nädala jooksul enda kätte saada ja kui laiemalt ei suudeta, siis valitakse vähemalt kaks sihtmärki - Mõkolaiv ja Kiievi eeslinnad. Täpselt nii on ka läinud. Paraku ei suuda Ukraina tõesti laiemalt vasturünnakuid korraldada, mis tähendab, et initsiatiivi pole enda kätte üleriigiliselt saadud ja see omakorda kinnitab mu pakkumist, et sõda jääb päris kindlasti väga kauaks venima. Seejuures pole selliseks ennustamiseks vaja olla teab mis tarkpea, Donbassi varasemad sündmused annavad meile juba ette pildi milline tulevik ja venelaste plaan välja näeb. Ukraina püüab sõda lõpetada ning saavutada miskit läbirääkimistel, sealjuures järeleandmisi tehes. Venemaa võidab siin poliitiliselt igal juhul ja kui nad saavad Krimmile või miskile muule osale kokkuleppemiselt Ukraina poole mis iganes variandis tunnustuse, siis on meiega küll kellad. Sama skeemi võib Putin sel juhul korraldada kus iganes mujalgi.

Eraldi teema on Rahvusvahelise Punaste Risti tegevus. Selle president Peter Maurer käis kõigepealt mööda Euroopa riike, seejärel läks Ukrainasse ja seejärel Venemaale. Venelased kasutasid nii tähtsa isiku külaskäiku täiega ära, tegid ohtralt artikleid, jagasid pilti kus Maurer kätleb Lavroviga ning olid ilmselt täiega üllatunud kui Maurer püüdis saada Venemaa luba teha põgenikekontor Rostov Don`i. Mida Maurer ei teadnud või siis naiivselt eiras oli fakt, et venelased on püüdnud sõjapiirkondades kehtestada reeglit, et põgeneda saab vaid Venemaa suunas, sest paraku ei tahtnud keegi Venemaa suunas põgeneda ning numbrid olid piinlikult väikesed. Noh, loogiline ka, milline täie aruga inimene tahaks uue Stalini sarnase diktaatori silme alla ronida. Seega kasutasid venelased Maurerit täiel määral ära ning hooplesid, et näete, isegi Punane Rist tahab, et põgenikud "tuleksid" (s.t sunniviisiliselt saadetaks - tehniliselt on see küüditamine) Venemaale. Lisaks ei olnud peakontor olnud Ukraina suunas üldse nii aktiivne kui Venemaa suunas, mis jättis mulje (ja mitte ainult - nii tundubki olevat), et Maurer on moskvameelsem kui sellise organisatsiooni juht võiks olla. Sisuliselt tõmmati naiivne ja neutraalset positsiooni püüdlikult jälginud lääne ametnik venelaste poolt lõksu ja seetõttu jäi ta endalegi ootamatult ukrainlaste ja lääne meedia turmtule alla. See näitab kui süüdimatult on venelased valmis kasutama ära kõike ja kõiki, olenemata kui neutraalse riigi või organisatsiooni esindaja ka neid ei külastaks. Tahtmatult oli Maurer astunud sammu millega PR oleks justkui "seadustanud" sunniviisilise Venemaale evakueerimise. Üldiselt on see järjekordne näide sarjast kui naiivsed on lääne inimesed, kes näivad peast tundvat Sõpruse Puiestee laulusõnu "Ma olen õnnelik, et inimesed on nii ilusad ja head". Loodame, et see on naiivsus, mitte vene lobi ja rahade tagajärg.

Kui uudiseid jälgite, siis eks võtke mõttes vene poole jutust pool maha ja ukraina poole jutust veerand maha ja saate enam-vähem pildi mis värk on 🙂Meie meedia refereerib suures osas vaid Ukraina uudiseid, seepärast on kasulik lugeda kõrvale ka lääne analüütilisi tekste Foreign Affairsist või Politicost või kasvõi Al-Jazeerast.

Ja lõpetuseks. Mariupol polegi veel langenud. Kõvad poisid seal Azovis, et nii kaua on vastu pidanud. Vangide võtmist sealkandis pole jätkuvalt vene poole videodest näha olnud, eks tšetseenid vast hoiavad sellel silma peal, et neid poleks nagu Telegramis vihjatakse.

Kaart ka aga ega see nädalatagusest väga ei erine.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home