Sunday, May 14, 2023

10-s nädal Ukrainas. 7 mai 2022

 

10-s nädal Ukrainas. 7 mai 2022

SÕJAVÄLJAL

BAHMUTI KAAR ja HARKIV

Jätkuvalt nimetan Donbassis eendunud Ukraina kaitseala selle minumeelest tähtsaima asula Bahmuti järgi. Selle asula tähtsusest on saanud samamoodi aru ka venelased. Lõunast on Bahmuti suunale rünnet juhtima pandud Wagneri grupp, seda tõestavad fotod ja videod Popasnast. Eelmisel nädalal pakkusin, et just nimelt lõunast tulev rünnak on kaare kaitse seisukohalt kõige ohtlikum ja täna on seda ka kaardil näha. Kuigi ülesse Izjumi on koondatud koguseliselt rohkem vägesid, siis teravamad pliiatsid on pandud ründama lõunast Bahmuti suunale. Ukrainlastel on õnnestunud venelaste kiire tempo küll maha suruda aga paraku ei suudeta venelaste järk-järgulist edenemist takistada. Lõunas on eilse seisuga venelaste kontrolli all osa Popasnast ning rünnatakse Orikhove asulat. Popasne on võti Bahmuti poole, Orikhove suund toetab Bahmuti suunda ja on mõeldud ilmselt kiilu tekitamiseks Lõssõtšanski poole, kus põhjast tulevat läbimurret toetada saaks. Seal on venelased samuti aeglaselt kuid edukalt edenenud.

Izjumist väljamurre on laiendanud veidi oma alasid mööda teid aga seejuures on venelaste varustusliinid sattumas peagi ohtlikkusse seisu kui ei suudeta metsaseid alasid ümber Izjumi Ukraina kaitsjatest vabana hoida ja samuti teid ümbritsevaid piirkondi puhastada. Sama häda oli neil varem ka Kiievi ümbruses ja see maksis valusalt kätte. Metsa on ukrainlastel pigem kerge kaitsta. Seetõttu on venelased suunanud oma põhijõu metsase ala tagant Lõmani suunas üritades samal ajal Lõmani ümbruse metsi Spetsnazi abil puhastada. Seal käib kõva madistamine ning ukrainlastel ei lähe selle piirkonna metsalahingutes erivägede vastu just kõige paremini. Spetsnazile selline lahing sobib, nende parem relvastus ning väljaõpe tuleb kasuks ning pealegi nad on Ukraina suurtükiväe ja droonide eest varjus. Arvata on, et eriväed suudavad need metsad lõpuks ukrainlastest puhastada.

Et survet Bahmuti kaarele Donbassis vähendada alustasid ukrainlased vasturünnakut Harkivi ümbruses ja see on olnud päris edukas, sundides venelase taganema ja isegi sildasid enda järel hävitama, et ukrainlaste tempot maha saada. Tundub, et venelased on nüüd võtnud suuna vägede äraviimisele Bahmuti kaarele ning see teeb ukrainlastele vasturünnaku Harkivis veelgi kergemaks. Sams ei saa lõputult Harkivi alt taganeda, sest siis jääks Izjumi varustusliinid ukrainlastele ja nii ähvardaks Izjumis olevaid vägesid ümberpiiramine. Kuid venelaste aeglane aga järjekindel edenemine Donbassis saab veidi loomulikult hoogu juurde kui sinna veel rohkem üksuseid koondatakse.

Ukrainlased on pannud droonid tegutsema suurtükiväe huvides ning kaudtulega püüavad vene soomuse rünnakuid maha võtta, selles on nad saavutanud päris häid tulemusi. Venelased on kaotanud rünnakutel palju rasketehnikat ning nende seas isegi ülimoodsa tanki T90M, mille aktiivsoomus on sõjatehnika viimane sõna. Kuidas tank maha võeti, seda pole Ukraina pool soostunud avalikustama.

TRANSNISTRIA ja VALGEVENE

Et hoida osa Ukraina vägesid tagalas on venelased tegutsenud selle nimel, et Valgevene ja Moldova suunalt jätkuvalt mingi ähvardus niiöelda üleval püsiks. See ei lase ukrainlastel Donbassi reserve juurde saata. Ühtlasi ähvardatakse niimoodi ka tõenäolist järgmist sihtmärki – Moldovat. Vaatasin neid “rünnakute” videosid Transnistrias ja kui need ei ole false-flag operatsioonid siis ma ei teagi mis need on? Üks on näiteks selline, kus auto jääb seisma keset kõrvalist linnatänavat ja just sellise kortermaja juurde kus juhuslikult on mitu kaamerat üleval mis eri suunas filmivad just seda ristmikut kus masin seisma jääb. Siis hüppavad mingid tüübid masinast välja, lasevad RPGga maja koridori pihta ja sõidavad ära. Kuna kaameraid on just selles kohas palju, siis saab seda iga nurga alt näidata. Küll on ikka “pahad ukrainlased”, lasevad meie elumaju. Võib kihla vedada, et ukrainlast on selles videos samapalju kui tõde venelaste väidetes selle sündmuse kohta.

MÕKOLAIV

Mõkolaivist lõunas käib vastastikune rünnakute ja vasturünnakute jada. Ukrainlased on sealgi suutnud maad tagasi võtta, nende rünnakute eest taganedes hävitasid venelased mitu silda. Venelased püüavad nüüd omakorda vasturünnakuid ning sihivad Nova Zorya ja Oleksandrivka suunas vastulööke anda. Kui see neil ei õnnestu ja nad on taganema sunnitud, siis jätab see Hersoni läänetiiva avatuks. Kas ukrainlastel seal edaspidiseks surveks piisavalt jõudu jagub, seda näeme juba uuel nädalal.

SURNUD JA HAAVATUD

Viimastel nädalatel on ukrainlased postitanud Telegrami ohtralt videosid ja fotosid kui palju venelased oma surnuid ja haavatuid maha jätavad. Ukrainlased panevad mahajäetud hukkunud laibakottidesse ja veavad ära. Venemaa ei taha kodumaa poole nii suurt kogust kirste saata.

Lisaks on postitatud ka kuidas venelased Mariupolis valgete veokitega (nendesamadega mida nad humanitaarabi konvoides kasutavad) hukkunuid või hukatud tsiviilisikuid linnast ära veavad. Ilmselt ei taheta jälgi jätta või siis veetakse neid kuskile massihaudadesse. Käivad ka jutud mobiilsetest krematooriumidest aga siiani pole näha olnud ühtegi pildilist tõestust nende kohta.

MIS RIIK?

Kui esialgu võis punalippe näha mõnel üksikul tankil või masinal, siis nüüd on saanud Nõukogude Liidu lipust sisuliselt juba tavaline nähtus. Olen sellele korduvalt varemgi tähelepanu juhtinud, et nõukogude nostalgiast on saanud peamine idee, mis sõjamasinat edasi viib ja mille abil püütakse moraali hoida. Raske on juba eristada, et mis riigi eest siis nagu vene sõdur nüüd võitleb, on see Vene Föderatsioon või Nõukogude Liit? Impeeriumi ihalust enam ei varjatagi. Neile endale võib see muidugi hiiglama toreda ideena tunduda, et oleme nagu võimas Punaarmee muiste aga lääneriikides, kus neid pilte ja videosid nähakse, paneb see kindlasti inimesi kukalt kratsima. Meile on see aga päris kasulik, sest ida-Euroopa hoiatustele vastuvaidlejatel on veel keerulisem väita, et venelased pole Nõukogude Liitu taastamas.

POLIITILIST

TUUMARELVA KASUTAMINE VS ÜRO

Kummalise alapealkirja taga peitub üks arutelu. Oletame, et Putin riskib veel rohkem üle hirmust kaotada sõda ja ka varasemalt vallutatud alad ja sellega sisuliselt ka oma mõjuvõim vene rahva ees. Ta laseb kasutada Ukrainas taktikalist (väikese hävitusraadiusega) tuumarelva (või keemiarelva või bioloogilist relva) eesmärgiga sundida Ukraina alla andma ja hirmutada ka lääneriike. Kas Ukraina annaks alla? Loomulikult mitte. Mis juhtuks aga Venemaaga? Kui Venemaa on juba praegu suurest poliitikast põhimõtteliselt väljas siis massihävitusrelvade kasutamisel ei saa olla maailmas riiki, kes Venemaa poolt veel kuskil poliitilise tasandi organisatsioonides hääletaks, sest sellega legitimiseeriks see riik enda ründamise massihävitusrelvaga ja kuulutaks sellise sõjapidamisviisi justkui õigeks. Vähe sellest, sellise riigiga ei tahaks (peale Venemaa muidugi) keegi enam tegemist teha. Venemaast saaks aga poliitiline lindprii ja siis muutuks ka ÜRO nägu. Too, maailma rahu hoidmise nimel loodud Rahvasteliidu järglane, läheks sama teed kuhu läks selle eelkäija – ajaloo prügikasti. Rahvasteliit teadupärast ei suutnud samuti (diktatuuri)riike vallutussõdadest tagasi hoida, kuigi see oli selle eesmärgiga loodud. ÜRO Julgeolekunõukogu, kus tuumariigid valitsevad justkui maailma rahu üle (reaalsuses püütakse ikkagi vältida tuumasõda), kaotaks igasuguse mõtte. Kui praegu pole kesk-Euroopa riikide jaoks Venemaa veel justkui natsi-Saksamaaga ühele pulgale jõudnud, siis tuumarelva kasutades oleks see poliitiline positsioon käes. Venemaast saaks kurjuse kehastus, mille režiimi alistamine saaks koheselt läänemaailma üheks välispoliitika alustalaks. Selles tuumarelva häda ongi. Ühtepidi on see võimas relv aga teistpidi nii julm ja ebainimlik, et kes iganes seda tänapäeval ründamiseks (mitte kaitseks) esimesena kasutab muutub maailma silmis lindpriiks. Sinu riigist ja rahvast saab piltlikult öeldes kurjuse esindaja ja seda imidžit on raske maha pesta väga-väga pika aja jooksul. Peale tuumarünnakut tekiks olukord kus ÜRO oleks sisuliselt poliitilisest mängust välja langenud ja siis jääks määravaks millise positsiooni valib Hiina, kas Venemaast lahtiütleva aga neutraalse (mis on kõige loogilisem), pro-Venemaa (mida oleks raske põhjendada ja mis jätaks Hiina isolatsiooni) või pro-lääneriigid (mida ta ilmselt ei vali, sest ei taha sattuda USA mõju alla).

ÜLDMOBILISATSIOON

Olen selgitanud selle tagajärgi aga küsitakse koguaeg ikka ja jälle. Võtan veelkord kokku. Esiteks tähendab see küll ülekaalu ukrainlaste ees aga teistpidi on see vaid numbriline. Jah, paljud nendest meestest oskaksid sõjaväes käinuna relva kasutada kuid nad pole siiski värskelt treenitud noored mehed ja nende moraal oleks veel madalam kui praegustel elukutselistel. Lisaks hakkaks venelast kummitama vajaliku relvastuse puudus. Teiseks oleks see siseriiklikult väga ebapopulaarne isegi kui keegi seda välja öelda ei julge ja tunduks, et kõik on valmis justkui madistama minema. Kolmandaks sunniks see reageerima ka lääneliitlased, sest kui NATO piiride taga mobiliseeritakse kogu armee, siis peab ka NATO oma piiririikides vastukäigu tegema ja alalised baasid ning kordades suurendatud sõjaväeline kohalolek oleks ainus loogiline vastus. Ühtlasi sunniks see Soomet ja Rootsit veel kiiremini tegutsema NATOsse astumiseks. Ühesõnaga, Venemaa võiks Ukrainas veel rohkem segadust külvata aga lääneriikide jaoks oleks see vaid järjekordne tõestus, et tagasiteed enam ei ole. Ilmselgelt oleks Saksamaal ja teistel siis väga raske põhjendada miks siis nüüd ikkagi gaasi kinni keerata ei saa. Iroonia on, et osa gaasist jookseb läände läbi Ukraina ja Venemaa maksab Ukrainale selle eest koguaeg suuri summasid ning kumbki riik pole gaasitorusid rikkunud. See näitab kui tähtis osapool on lääs mõlema sõdiva vastase jaoks. Üldmobilisatsiooni korral, kui Ukraina peaks mingil moel lahinguväljal suurelt kaotama hakkama, oleks see üks võimalik ukrainlaste käike. Miks peaks Euroopa gaasi saama ja selle eest makstava summa eest Vene sõjamasinat üleval hoidma? Mina võtaksin, juhul kui lahinguväljal asjad käest läheksid (mis on pigem ebatõenäoline), need torud käigust maha.

AJUDE ÄRAVOOL

On alanud võitlus kaugema tuleviku nimel. USA püüab meelitada kõrgharitud intelligentsi Venemaalt ära, selleks lihtsustatud viisanõudeid kehtestades. Suure tõenäosusega näeme sama teed minemas ka Euroopat. Intelligentide emigreerumine on olnud Vene ajaloo raskete hetkede üks omapärasid. See nõrgestaks Venemaa võimet olla tulevikus innovaatiline ja piiraks arenguvõimalusi. Eriti tähtis oleks ära meelitada teadlasi, kellel on rahvusvahelisel tasemel tunnustus olemas. Ilmselt püüab Putin teha peagi kõike, et seda takistada.

TROLLID

Venemeelseid trolle on tekkinud eestikeelsesse netti ühtäkki nagu seeni peale vihma. Osalt on meie uudismeedia kommentaariumides Moskva jutupunkte jagamas samad inimesed, kes varem palju oma lõputuid meditsiiniteadmisi jagasid kuid lisandunud on ohtralt täiesti uusi profiile, mis äsja loodud ning mille kasutajad korralikku eesti keelt kasutavad. Libakontode tekkimise rohkus näitab, et kohalik viies kolonn on internetis aktiivseks muutunud ja loodetavasti hoiavad instantsid neil rahulikult silma peal. Karta on, et nende paljude kontode taga on pigem väike arv tegijaid. Eesti sotsiaalmeediat iseloomustab suuresti viimaste aastate trend, et uudismeedia kommentaariumides asjalikud inimesed juba ammu enam sõna ei võta ja argumenteerimist ja arutelu ei toimu, see on jäänud kindla aktivistide grupi pärusmaaks. Arutelud on kandunud avaliku elu tegelaste isiklike kontode alla, kus kontroll räuskamise üle on kergemini hallatav. Ometigi kipume neid kommentaare uudismeedia alt lugema ja arvata on, et paljude jaoks loovad need teatavat pilti nagu mõtleks suur osa inimestest nii nagu kommentaarides kirjas, mis ei vasta muidugi tõele.

LEND-LEASE UKRAINALE

USA toetus ja uus Lend-Leasi programm mis mõeldud Ukraina abistamiseks on ajaloolise tähtsusega. Miski ei oma majanduslikult suuremat mõjujõudu tuleviku Ukrainale kui see Kongressi otsus. Ühtlasi näitab see ära kuhu lääs on suundumas. Kesk-Euroopa tõrksusele vaatamata on USA siiski see, kes suunab lääneriikide üldist poliitilist meelsust ja põtkigu Saksamaa ja Ungari palju tahavad, nad ei pääse. Okei, Saksamaa ilmselt suurriigina veel kuidagi pääseks (kuigi ilmselt suunduks lõpuks USAga ühte jalga) aga Ungari on alustanud EL-ile vastuseisuga gaasiembargo küsimuses selgelt enda veel rohkem nurka mängimist poliitiliselt ja sellel saab olema lõpuks ikkagi vaid üks tagajärg.

EL-i poliitikast veel rääkides. Macroni telefonikõned juba piinlikuks ei ole muutumas või?

NOVORUSSIA

Hersonis jagasid vene sõdurid sellel nädalal linnaelanikele Georgi linte. Relvastatud sõduritelt linti vastu võtmast ei keeldunud muidugi keegi. Hirmuga on saavutatud see mis veel kuu tagasi üsna ebareaalne näis - ukrainlased kõnnivad mööda linna Georgi lindid rinda pandud. 9. mail selgub siis kas kuulutatakse mingisugune referendum välja nagu osa meediast pakub. Tõenäoliselt mitte sest sõjalist edu pole kuskil niipea näha.

 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home